Društvo

Детаљна прогноза за октобар, а ево када ће и први снег


Детаљна прогноза за октобар, а ево када ћемо ове јесени имати и ПРВИ СНЕГ

Р. Бриза
Извор: Блиц

Према речима метеоролога, чекају нас топли јесењи дани

Foto: Zoran Zindović

Ако сте се порадовали првобитном дугорочном прогнозом времена за октобар, када су најављене темепратуре ваздуха и до 28 степени и михољско лето, имамо тужну вест – неће бити баш толико топло.

Свакако ћемо имати михољско лето, али темепратуре ваздуха неће прећи 26. подеок на термометрима.

Према најновијем графикону Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ), у Београду ће највише дневне темепратуре од 18 до 23 степена, док ће последња три дана окробра бити мало хладније када ће највиша дневна изности око 12 степени. Минуса неће бити ујутру и увече, али ће најнижа дневна темепратура бити од 3 до 10 степени.
У Новом Саду биће слично као у престоници, док ће у Нишу највиша дневна бити око 25 степени, али ће и најнижа дневна бити близу 0 – око 1 степен. У Крагујевцу ће бити слично време, можда за степен нижа највиша дневна и најнижа дневна темепратура него у Нишу.

Занимљиво је што ће и на Златибору и Копаонику бити релативно топло, односно на првој нашој планини прогнозирана је највише дневна до 18 степени, док ће најнижа бити степен, два испод нуле и то на крају месеца. На Копаонику ће највиша днвена бити 14 степени, а најнижаи до -6, на крају месеца.
За исти период прогнозирани су киша и ветар. С тим што ће бити 16 кишних дана, од којих је први данас, па би требало киша да пада 8, 11. од 13. до 15. октобра. Имаћемо дан паузе, па поново кишу од 17. до 20. октобра.

Следи нам онда три дана без падавина, па 24. и 25. поново киша. Предахнућемо од ње два дана, потом ћемо четири последња дана октобра имати кишу и пад темепратура, што ће нас увести у новембар.

Ветра ће, такође, бити и то 13 дана током октобра.

Према највама РХМЗ, следи нам то михољско лето, иако данас тако не изгледа, а метеоролози наводе да ће нам овај месец бити просечно топао и просечно сув.

„Средња минимална температура ваздуха у октобру имаће вредности у границама вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност, у просеку, бити виша за око 0.2 степена Целзијусових у односу на вишегодишњи просек.
прочитајте и…

У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха од 9,4 степена, док ће средња максимална температура ваздуха бити у границама вишегодишњег просека, са вредностима за око 0,1 степен, у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха биће око 18,2 степена.

Када су падавине у питању, у РХМЗ прогнозирају да ће оне бити у границама вишегодишњег просека, „са вредностима, у просеку, нижим за око шест милиметра, у односу на вишегодишњи просек“.

У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 39 милиметра.

Ђорђе Ђурић, метеоролог, каже за „Блиц“ да све дубље улазимо у јесен, што се види и по темепратурама ваздуха.

– У наредном периоду, у октобру, просечне дневне темепратуре ће бити у оквиру просечних вредности. Почетком месеца око 20, а како месец буде одмицао оне ће бити око 16 до 18 степени. Тренутно се уочава да ће бити нешто мање падавина. Дакле, имаћемо сувљи октобар. Очекују нас пролазна наоблачења, са слабим падавинама. Температуреће бити тада у мањем паду. Михољско лето нам креће од четвртка до почеткла наредне недеље. Температуре ће тада бити од 20 до 25 степени – наводи Ђурић.

А новембар – први снег и у Београду!

Према речима Ђорђа Ђурића, током јесени, па до зиме дневне темепратуре ће бити изнад просечних вредности.

– У новембру ће максималне дневне темепратуре бити око 12, 13 степни, што јесте свакако хладно, али малчице топлије, уколико се узме у обзир да је средња максимална температура за новембар 11 степени – каже он.

У новембру ће бити сунчаних дана, али и облака. Углавном се киша очекује у нижим пределима. Први снег на планинама пашће у том месецу. Такође, први снег у Београду очекује се око 22. новембра, а на основу тридесетогодишњег праћења. Али, још је рано да се то прецизира. Пре неколико година имали смо снег у Београду трећег новембра – подсећа он.

Према његовим речима, прве целодневне магле имаћемо од средине новембра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.