Aktuelno Društvo

МАЛА ПОМОЋ ВЕЛИКИХ ЉУДИ

Константин и Растко, синови др Андрије Павловића, донирали клима уређај одељењу онкологије

МАЛА ПОМОЋ ВЕЛИКИХ ЉУДИ

 

Константин и Растко, синови покојног др Андрије Павловића, пре неколико дана донели су на поклон одељењу онкологије у Болници клима уређај. И у овој причи то не би било ништа необично. Али Коста, чачански гимназијалац и његов четири године млађи брат Растко, ученик ОШ “Филип Филиповић”, су донацију, коју су уручили одељењу на коме је њихов отац радио као лекар, купили од новца који су пронашли на банкомату једне банке у Чачку, о чему је “Чачански глас” писао пре неколико месеци. На овај леп гест су се одлучили у знак захвалности колегама свог оца, који гаје сећање на преданост и доброту доктора Андрије.

Новац су пронашли прошле године у априлу, када су Константин и Растко кренули на Златибор, са својим дедом Миладином Савићем.

– Свратили смо да са банкомата подигнемо новац. Изненадили смо се када смо на банкомату угледали свежањ новчаница. Било је очигледно да је неко подигао, па заборавио свој новац. Ушли смо у банку и новац предали службеници, како би пронашли онога ко је паре заборавио – присећа се Константин.

Али ни после више од годину дана запослени у банци нису пронашли “заборавног клијента”. И њихов деда Миладин је покушао преко наших новина да уђе у траг, али пошто се нико није јавио, банка им је недавно предала новац. Тада су ови дечаци одлучили да за ту своту купе клима уређај и донирају га чачанској Болници, тачније одељењу онкологије, где је др Андрија радио пуну деценију.

– Наш отац је био добар лекар, волео је своје пацијенте и колеге и они су волели њега. Ми, његови синови, следимо оца и у томе нам помажу и подршку дају наша мајка Сања, тетка Тања и деда Мићо. И због свега тога смо им захвални. Ово је наша мала помоћ пацијентима који болују од најтеже болести – рекао је Константин приликом уручења донације.

Запослени на онкологији били су дирнути пажњом деце свог покојног колеге. А колико је др Андрија значио колегама и пацијентима говоре његове фотографије у ординацијама, али и речи др Снежане Аџемовић, начелнице онкологије.

– Доктор Андрија Павловић је заиста оставио траг у нашој служби. А сећају га се радо и запослени, често причамо о њему и његов дух заиста још живи у овој служби. Њега се са сетом и тугом још увек сећају и многи пацијенти, јер је многима помагао. Био је велики доктор и велики човек. Свима нама запосленима веома је драго што су  његови синови здрави и што су се сетили баш службе у којој је њихов отац радио. Надам се да ће порасти у велике и добре људе, у велике докторе, инжењере… И да ће наследити свог оца који је заиста оставио велики печат у овој служби – рекла је др Снежана Аџемовић.

И Коста и Растко су добри ученици, а сањају о томе да, као и њихов отац, постану лекари. Добри и несебични, какав је, према речима многих пацијената, био др Андрија.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.