Uncategorized

Дејан Крсмановић, музичар, композитор, продуцент, фотограф: САМ СВОЈ МАЈСТОР

Дејан Крсмановић, музичар, композитор, продуцент, фотограф

САМ СВОЈ МАЈСТОР

За Дејана Крсмановића музичара, композитора, продуцента, фотографа, који уз помоћ нових технологија и интернета успева да своју уметност презентује широм света и од ње живи, с правом се може рећи да је сам свој мајстор и творац своје среће.
Дејан живи и ради у Чачку, а све је кренуло од свирања гитаре у нижој музичкој школи. Није се десило да упише средњу музичку, али је неколико година касније, марљивим самосталним радом постигао да се упише и добије стипендију на престижном Универзитету Беркли. Нажалост, средином деведесетих, у ратним и гладним временима, није било могућности да се обезбеде неопходна додатна финансијска средства и одлазак на Беркли није био могућ. За три деценије активног бављења музиком Дејан је прошао кроз најразличитије музичке жанрове, мењао сараднике, али најчешће ослоњен на самостални рад у студију и на музичко истраживање и експериментисање. У тинејџерским данима, хеви метал, тада у тренду, чинио се као добра могућност да се свирачки изрази. По сопственом признању, за Дејана је ово била авантура кратког даха. Са групом НЕКРОФОБИЈА имао је једну успешну турнеју по Србији и касетно издање првог албума.
То је више било дружење, тада ме је већ привлачио џез, интересовање за хеви метал никад није било у потпуности искрено, било је једноставно у тренду и под утицајем окружења, али некако слатко и забавно и занимљиво за неко време – прича Дејан Крсмановић, говорећи о свом младалачком искуству и додаје да данас једноставно не може да испрати ко са ким и где свира, који се музички правац „гура“. Некада, када није било компјутера и интернета, људи су се више дружили и на тај начин долазили до свих потребних информација и једноставно се све знало, данас је то много теже.

Искусном музичару нису много познати пројекти млађих колега, али као праву чачанску причу истиче „Краља Чачка“, који је успео да оствари нешто своје и аутентично и поред чињенице да дуго живи ван родног краја.
Деведесетих, Дејан се потпуно посветио џезу и самосталном усавршавању. Због финансијских разлога није могао на Беркли и онда је наступила једна празнина, све до двехиљадитих.

Крајем деведесетих почињем продукцијски да радим рекламе за радио станице и у томе остајем до 2010. године. Ту сам изучавао продукцију кратких форми, морало је да се ради брзо и да се доказујем, вежбао сам продукцију на гласовима. Радио сам у приватној режији у директном контакту са фирмама – каже Крсмановић, додајући да су му, између осталих, у то време клијенти били и Новак Ђоковић и Фудбалски савез Србије.
Продукцијско искуство помогло је виспреном музичару да унапреди и музички стваралачки рад у свом студију, где и настаје први албум 2012. године у Балкан фолк маниру.

Већ 2010. почињем полако да се „примам“ на народни мелос, не етно, који ме никад није привлачио, више фолк, свирка, игра, под утицајем једног француског одличног састава, који су предводили наши људи и имали сјајну продукцију, тако је кренуло – прича Дејан, описујући околности настанка свог првог албума, наглашавајући да је по издавању првенца био и веома концертно активан и наступао је на више фестивала, између осталог и на чувеном „Нишвилу“.
Дејан је успео да окупи људе жељне свирања, али све је после неког времена морало да стане, није било довољно свирки и није било могуће одржати групу, састављену од музичара који живе од музике.
Настаје нова пауза, све до данас и новог албума „Комедија“, који је у припреми и очекује се да буде у потпуности завршен и објављен за пола године. Нова песма „Лај Лај“  већ се може чути на музичким порталима.
Изашао сам из фолка и то је сад BALKAN SWING JAZZ. То је инструментални албум, настао у сарадњи са Јорданом Ђевићем, хармоникашем, нашим суграђанином, који дуго живи и ради у Немачкој – тако Дејан описује за „Чачански глас“ рад на новом албуму и додаје да поред гитаре, коју сам свира и хармонике, нема других инструмената и да сам ради комплетну продукцију материјала.
Аутор занимљивих музичких пројеката је у дилеми да ли да настави са самосталним објављивањем својих издања. Нема пуно поверења у издаваче, који по његовом мишљењу не помажу довољно у концертној промоцији музичких издања.
Данас не значи ништа објавити ЦД издање код нас. Нажалост и због тога сам принуђен да сам правим своју причу преко музичких портала и своју музику учиним доступном широм света. Две песме са свог првог албума сам на тај начин успео да продам чувеној фирми „Бјуик“, која их је откупила за компилацију, на којој су и неке jazz i acid jazz композиције за канадско тржиште – истиче Дејан Крсмановић, описујући прилике у музичком издаваштву и на музичком тржишту данас.
Амбициозном ствараоцу је стало да створи, пре свега боље услове у свом студијском раду, који ће омогућити даљи напредак у стваралаштву. Тренутно је више окренут раду у студију и даљем продуцентском усавршавању, него јавним наступима, које жели, али не по сваку цену.
Тешко је наћи сараднике овде. Искусни музичари су преоптерећени „тезгама“, а рад у студију и сарадња са људима попут Јордана, путем интернета, даје ми пуно задовољство и подстрек у даљем раду. Одсвирам свој део, пошаљем матрице Јовану, које он насними и дивота – тако Дејан описује свој студијски рад.
Поред рада на албуму „Комедија“, аутор истовремено припрема и материјал са поп композицијама, а песма „Ово је крај“, коју је отпевала Светлана Вукомановић, поп и џез певачица, осваја You Tube. У договору је сарадња и са певачицом Марином Дилпарић, са којом је Дејан сарађивао на првом албуму.
Данас је и продукција врста уметности, све се свело на рачунар и многи познати продуценти раде на тај начин, очекујем у будућности да унапређујем своја продукцијска знања и рад у свом студију. Продукција, као и примењена фотографија, којом се дуго година бавим су модерна средства креативног изражавања у 21. веку. Не бавим се уметничком, ни излагачком фотографијом, већ комерцијалном, коју могу да продам путем интернета – описао је Дејан, на себи својствен начин и друга своја интересовања, поред свирања и компоновања.
За сам крај од нашег саговорника смо сазнали да би у будућности волео да се бави стварањем филмске и примењене музике, ако за то буде имао прилике, а остаје и жал за пропуштеном приликом да свира у Белгији, где је позван, али концерти нису реализовани због Дејанових сарадника, који нису прихватили понуђене услове. Верујемо да ово неће бити никакве непремостиве препреке у даљем раду за овог свестраног уметника и тихог и скромног човека који успева у намери да из Чачка својом уметношћу осваја свет.

Душан Даријевић

Фото: Дејан Крсмановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.