Uncategorized

ИСПИСАЛИ НЕЗАБОРАВ ПРВИХ ШКОЛСКИХ ДАНА!

ОДЕЉЕЊЕ IV5 ОШ „ВУК КАРАЏИЋ” ПРЕДСТАВЉАЊЕМ ЗАЈЕДНИЧКЕ КЊИГЕ ПРОСЛАВИЛО МАЛУ МАТУРУ

Наизглед уобичајени свечани растанак једне генерације ученика и учитељице четвртог разреда основне школе, несвакидашњим је учинио својеврсни зборник! „Пази да не згазиш патуљка” је ризница успомена, белешки, ликовних и литерарних радова 27 ученика, представљена је у понедељак, 12. јуна, у учионици одељења IV5 Основне школе „Вук Караџић”! На овај начин симболично је одржана мала матура још једнe генерације четвртака учитељице Марине Спасојевић, уредника и издавача књиге!

Књига је брижно именована према једном од „Правила земље бајки”, које је написао Бранко Ћопић. Похвалну реч о издаваштву које негује учитељица Марина Спасојевић упутио је Милко Иконић, директор Основне школе „Вук Караџић”.

‒ Ове школске године пратимо још једну генерацију која успешно завршава први циклус основношколског образовања и прелазе у предметну наставу. До сада су они били у разредној настави заједно са њиховом учитељицом и ово одељење IV5  објавили су предивну књигу радова у протеклих четири године које је учитељица заједно са њима вредно прикупљала. Они су то оставили за успомену школи, али и родитељима и учитељици. Добио сам на дар, а морам да кажем и да сам пре четири године у претходном одељењу IV5 добио исту књигу. Упућујем им све похвале, да наставе на неки начин отпочето издаваштво, истакао је директор школе Милко Иконић.

Стваралачка машта је правовремено методички усмерена, што је ученицима, маленим ауторима омогућила учитељица Марина! Наведено препознаје и аутор предговора књиге Татјана Благојевић која открива читаоцу у какво је рухо књига заоденута.

‒ Тешко је одупрети се утиску да је управо вешто вођење приређивача, учитељице Марине, било моћна сила која је са сигурношћу водила машту малих стваралаца кроз непознате и чудесне светове гатки и времена давна. Представљајући нам своја искуства и увиде, ова дивна деца узрастају пред нама, стичу преко потребно искуство, које ће им, надамо се, бити главна и преко потребна снага у борби против зла, којим, нажалост, ово време не престаје да нас узнемирује и шиба, бележи Татјана Благојевић.

У књизи се налазе магични лавови који помажу свим људима, храбри мали патуљци, жабе у чаробном лонцу, несташни пилићи, приче наших бака, драги ликови детињства и много необичних и слатких ликова. Овом књигом учитељица Марина испраћа још једну генерацију својих ученика, тој генерацији дарује вечни траг на део школских успомена. Своје стасале четвртаке подсећа да су људске врлине и уобразиља неотуђив део који су понели као поуку заједничким писањем овакве књиге!

‒ Вешто бирано читалачко искуство изрониће тако са страница које су осмислили наши мали уметници и у маниру правих бајки одвешће нас у светлове вила, аждаја, али и принчева и принцеза, светове у којима се одвија она вечита борба у којој добро ипак на крају тријумфује. „Пази да не згазиш патуљка” постаће императив да се добро загледамо једни у друге и да не прекинемо никад да се саосећамо са онима без којих ни наш живот никада не би био могућ. И док се питамо „за ким звона звоне”, мали писци нас, попут давног песника, подсећају да се она оглашавају управо због нас и да бити добар није лако, али је неопходно, јер да добра није, не би ни било овог света који често уништавамо у потрази за пролазном славом и моћи која припада само одраслим људима, расветлила је поуке књиге Татјана Благојевић.

Учитељица Марина Спасојевић књизи „Пази да не згазиш патуљка” приступа као приређивач, али и као искра која је покренула све светлосне нити које су сублимирале зборником дечјих радова! Бајке, басне и топле породичне приче отелотворења су угледале управо између корица књиге, ризнице у којој је 27 малих аутора исписало незаборав првих школских дана!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.