Društvo Grad Kultura

ВЕЛИЧАЊЕ ХЕРОЈСКОГ ЖИВОТА И СМРТИ БАРЈАКТАРА УСТАНИЧКЕ СРБИЈЕ!

„ЦАРСКИ И ТАНАСКОВИ ДАНИ” У ОКВИРУ „ЧАЧАНСКЕ РОДНЕ”

Манифестација ,,Царски и Танаскови дани” одржана је петак и суботу, 23. и 24. јуна у част јунака Танаска Рајића и свих устаника пострадалих за слободу. Окупљени на брду Љубићу, поред знаменитог Меморијалног комплекса и споменика, гости су имали прилику да буду како посетиоци, тако и учесници изузетно садржајног програма. оквиру програма Чачак ‒ Национална престоница културе, манифестацију организује Туристичка организација Чачак и град Чачак.

Првим историјским часом, сат након поднева, у аутентичној атмосфери средњовековног села, почео је програм ,,Царских и Танаскових дана”, који је настављен низом различитих културноисторијских садржаја: одржан је наступ музичког састава „Свебор”, а потом и радионице, приказ витешких борби на коњима, оклопника на земљи, стреличари, соколари, налети. У наредним сатима одржане су радионице у беседништву и казивању рецитација, а потом и такмичење у поменутим садржајима. Жири надметања у рецитовању и беседништву чинили су Луне Левајац, књижевник и члан Удружења књижевника Србије и дугогодишњи председник Надзорног одбора овог Удружења, Љуба Тадић, филмски глумац и првак Народног позоришта и Гордна Влајић, потпредседника Удружења књижевника Србије.

Љуба Тадић, филмски и позоришни глумац
Александар Марушић, историчар
Марко С. Марковић, књижевник

Реч историчара уприличена је беседом историчара Александра Марушића о Танаску Рајићу, а потом је запечаћена поезијом Марка С. Марковића о кнезу Лазару. Глумац Љуба Тадић је говорио изводе из житија Танаска Рајића, као и стихове Бранка В. Радичевића. Уследиле су рецитације младих рецитатора из ОШ „Танаско Рајић”, ОШ „Ратко Митровић” и ОШ „Татомир Анђелић” Мрчајевци, а проглашење најбољих је планирано за други дан манифестације.

Прво вече „Царских и Танаскових дана” крунисано је концертом групе „Србски православни појци” на челу са Марком Качаревићем! Смењивале су се духовне песме, родољубиве и народне, традиционалне песме. Публика је сведочила прогласу о косовском завету, што је Марко Качаревић присутнима и посведочио. „Србски православни појци” песмом проносе глас о вери и земљи српској, а жељом да духовно наслеђе остане сачувано певају у славу Србије и православља!

„Србски православни појци“

  Гости су имали прилику да посматрају приказ витешке борбе на коњима, оклопника на земљи, вештине соколара и стреличара, али и да буду учесници, да се окушају у вештинама минулих времена, витешким вежбама!

Део дводневног програма је посвећен ратницима страдалим у Косовском боју и славном кнезу Лазару, чије име носи храм изграђен наспрам споменика Танаску Рајићу. У складу са наведеним отпочет је и други дан ове манифестације. Наступ музичког састава „Свебор” отворио је уједно и средњовековно село за посетиоце. Истовремено је одржан скуп испред споменика Танаску Рајићу у Страгарима, одакле се кренуло до манастира Вољавча, где је планирано заједничко окупљање потомака Танаска Рајића. Посетом огњишту Танаска Рајића посађено је Дрво живота, а потом су Рајићеви потомци кренули пут Љубића. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је дочекао потомке Танаска Рајићa, а потом је уследило отварање Фото-изложбе ‒ галерија старих фотографија предака поред споменика Танаску Рајићу. Након шетње кроз село са Танасковим потомцима, отпочео је садржајан вечерњи програм.

У вечерњем делу програма другог дана манифестације посетиоци су уживали у поздравној речи Луна Левајца, књижевника и потомка Рака Левајца, првог начелника Чачка после ослобађања од Турака у Другом српском устанку. Након поздравног обраћања градоначелника Милуна Тодоровића, уследило је обраћање потомака Танаска Рајића и поздравна реч представника Владе Србије  уз доделу статуа Рајићевим потомцима. Обраћање Милоша Јанковића, председника Удружења књижевника Србије. Додељена су и признања најбољим рецитаторима и беседницима, а вече је сублимирало  монодрамом ,,Милош Обреновић” у изведби глумца Александра Дуњића!

„Царски и Танаскови дани” завршени су концертом Биљане Крстић и групе „Бистрик”. Посетиоци су последњег јунског викенда на брду Љубићу били сведоци оживљавања историјског и културног наслеђа! Уметност и жива реч биле су у част величања херојског живота и смрти барјактара устаничке Србије!

Милица Матовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.