Društvo

ЕЛ МАХЏУБ МОХАМЕД АЛИ: ЗАНИМЉИВИ НАЧИНИ ЗА ПРОВОЂЕЊЕ СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА

ДРАЖИ КРЕАТИВНЕ ДОКОЛИЦЕ

Са данашњим темпом, брзим начином живота имамо веома мало слободног времена, које можемо да искористимо само за себе, да бар на тренутак заборавио посао и остале бројне обавезе. Заборавили смо да се дружимо, а да не говоримо о неком физички активном или креативном предаху у току дана. Уобичајена слика у данашњим локалима су пријатељи или парови који седе заједно, али посвећени свако свом мобилном телефону, таблету или лаптопу…

У једном чачанском локалу веома пријатна атмосфера уз тиху музику, модеран ентеријер, љубазно особље и посебно одабрани украси чине да се осећате удобно и опуштено. Однедавно, зидове овог кафића красе и два рада, урађена од папира, који скрећу пажњу посетилаца. Да није реч о “великим уметничким делима”, већ о свакодневној креативности, објашњава наш домаћин и аутор Ел Махџуб Мохамед Али.

– Сасвим случајно, пре две године, видео сам на интернету, на неком шпанском или мексичком сајту како људи праве корпице и слике од папира, новина. Покушао сам да направим нешто слично. Почео сам да сакупљам новине код куће и у кафићу и да правим прво корпице, па су уследиле наруквице и ситни предмети, а потом и ови радови на зиду, за које су ми потребна два, три дана. Али, с обзиром на то да имам и других обавеза, да немам пуно слободног времена, понекад се овим хобијем бавим сат времена или само десет минута дневно. Спајам лепо и корисно, јер не бацамо папир. Поред новина, користим и картон, као и љуске од јаја, и лепак, наравно. Уживам у томе. Овај хоби је за мене само одмор и задовољство, једноставно леп начин да се испуни слободно време. Ове предмете правим само за себе, али два моја рада су и у кафићу. Гостима се допадају, позитивни су коментари и углавном ме питају од чега су направљени. Изненаде се када кажем да су од папира, од новина које бацамо – каже насмејани Либијац Ел Махџуб Мохамед Али, који већ 18 година живи у Чачку.

Али је ожењен Чачанком и сувласник је кафића “Што да не”, који је отворен у мају, 2002. године. Пре свог другог доласка у Србију, јер је као младић овде завршио и средњу школу, живео је 13 година у Грчкој, где се такође бавио угоститељством. Понекад слободно време проводи и у прављењу слаткиша. Некада је, као добар кулинар, продавао и баклаве.

– Правио сам баклаве, разне пите, медитеранске колаче… Људи воле да спремам кус кус. Понекад донесем у локал. Гости су, наравно, увек одушевљени, шта год да направим. Све знам да спремам, а од српске хране највише волим гулаш. Ваша кухиња је слична као у земљи из које потичем. У Либији се такође, спрема грашак, боранија, пасуљ, али, за разлику од српске, храна је много љута. И то је главна разлика српске и либанске кухиње – објашњава Али, који се радо представља као Чачанин из Либије, јер у нашем граду има доста пријатеља, а и осећај као да је код своје куће.

Мохамед Али поручује да је леп осећај када створите нешто ново, за вас посебно, што вас чини радосним:

– Чак и ако мислите да нисте креативни, покушајте, можда вам се свиди, а можда и откријете неки свој скривени таленат. Најважније је што ћете лепо и корисно провести слободно време, научити нешто ново и дружити се…

Н. Р.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.