Гробље, фото: Ча глас
Društvo

Данас су Духовске или летње задушнице

ИЗВОР: РТС

Данас су Духовске или летње задушнице

ЗАДУШНИЦЕ, Фото: Ђорђе Чоловић
Фото: Ђорђе Чоловић

Данас су Духовске задушнице, које по календару Српске православне цркве увек падају у суботу уочи Силаска Светог Духа на апостоле.

Уочи празника Света Тројица, обележавају се Духовске задушнице. Спадају у четири посебне молитвене суботе за умрле током године.

У црквама се служи света литургија и парастос, чита молитва за све умрле у свим временима. На гробљима се пале свеће, а свештеници дају појединачне парастосе, молећи Господа да буде милостив према покојницима.

По обичајном календару, излазак на гробља током задушница сматра се обавезом сродника. Ако то није могуће, свећа се може запалити и у цркви.

У нашем народу ове задушнице називају се и летњима. У неким крајевима се на гробље излази већ у петак предвече, али обично у суботу.

Духовске задушнице помињу се већ од 12. века. Уместо уобичајеног изношења хране, Црква позива на молитву и даривање сиромашних, болесних и прогнаних.

Задушнице се обележавају четири пута годишње и увек су суботом – Зимске задушнице су пред Месне покладе, у суботу пред Духове су летње задушнице, Михољске су у суботу пред Михољдан, а јесење, Митровске задушнице у суботу пред Митровдан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.