Ivanjica Region

ХРАСТ ПОЛОМИО СПОМЕНИКЕ

ХРАСТ ПОЛОМИО СПОМЕНИКЕ

Пише Јелена Савић

Олујни ветар је у недељу, 16. јуна,  оборио стари храст на Палибрчком гробљу и оштетио десетине споменика. Штета би можда била предупређена да није постојала забрана сече Завода за заштиту природе.

(фото: Јанко Грбић)  

Храст се налази на старом делу Палибрчког гробља који је у надлежности Месне заједнице и Црквене општине и део је комплекса под заштитом.

-Комплекс је под заштитом Завода за заштиту природе па смо их контактирали и очекујемо долазак представника са којима ћемо договорити даље кораке. Тај храст је био труо али је постојала забрана сече. Пре неку годину је била пала грана са другог храста и оштетила споменик. Тражићемо да се скине забрана да би се убудуће овако нешто избегло, каже директор Туристичке организације Ивањица, Јанко Грбић.

(фото: Јанко Грбић)  

Комплекс од некада девет (до скора седам) храстова представља посебну знаменитост јер по легенди симболизују девет браће Југовића. У њиховој близини је, по предању, некада била подигнута црквица за душу Бошка Југовића који је рањен враћајући се са Косова ту дошао и умро. Ивањички грађевинар Благоје Луковић је на његовом гробу, како пише на самој грађевини, 1929. године подигао цркву Лазарицу посвећену цару Лазару и засадио девет храстова у спомен на деветорицу браће царице Милице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.