Aktuelno

Кањон реке Градац – манастири Ћелије и Лелић

Недеља, Мај 27 од 5:45 – 20 часова

Градац је река понорница која извире испод планине Повлен, а после неколико километара понире и поново избија код села Богатића, повише манастира Ћелије, код Јаког извора. Одатле до Ћелија, Градац тече кроз кривудаву клисуру, прави известан лук око манастира и одлази према Ваљеву, где се улива у Колубару.

Река Градац, водом најбогатија притока Колубаре и често помињана и као најчистија река у Србији, усекла је клисурасто-кањонску долину дужине 22,7 километара. Дужином од 22,7 километара и дубином од 150-200 метара, кањон Градца је најдужи и најмаркантнији облик речне ерозије у Ваљевском красу.

Манастир Ћелије је познат по томе што је у њему живео архимандрит др Јустин Поповић (1894 — 1979), свети Ава Јустин, Велики Светионик Ћелијски, Свесрпски и Свеправославни, чији се гроб налази на јужној страни олтара, а по чијој жељи, гроб нема другог споменика осим овећег каменог Крста и цвећа на хумци.
Са леве стране цркве према олтару, одмах иза северних врата, налази се гроб Илије Бирчанина, подгорског војводе, обор кнеза испод Медведника, кога су турске дахије, заједно са ваљевским кнезом Алексом Ненадовићем, посекле на Колубарској ћуприји у Ваљеву 1804. године.

Манастир Лелић се налази у истоименом селу код Ваљева. Задужбина је владике Николаја и његовог оца Драгомира Велимировића. Освећен је на Преображење 1929. год. Првобитно је служио као парохијска црква, а од 1996. год. претворен је у манастир Светог Оца Николе у Лелићу.

У јужној апсиди цркве почивају мошти владике Николаја пренете 12. маја 1992. год. из манастира Светог Саве у Либертвилу (САД). Овде је сахрањен и епископ шабачки Јован (Велимировић), синовац владике Николаја.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Полазак из Чачка у 6.00 са паркинга код лоцомотиве – Обавезно доћи 15 минута раније. Вожња Чачак – Љиг – Ваљево до паркинга код ресторана Видра, на самој реци Градац. Пауза за кафу или доручак (по жељи – Видра лепиња – кајмак, чварци, јаје, пршута, претоп по цени од 200 дин).

Око 8.30 полазак на стазу узводно до моста Милован Глишић (190 мнв), прелазак преко и поред реке до Дегурићке пећине. Прелазак преко излива из пећине и наставак стазе уз стари воћњак ка Сунчаном виру и Ливадици. Од Ливадице маркацијом до Еко домаћинства Скок По Скок у Ћелијама. Преко брвна прелазак до манастира Ћелије где је планирана пауза.

Повратак до реке и узводно маркацијом до локације Шарено платно. Ту је кућа ЕКОД Градац (ренџери), а преко, археолошко налазиште Јеринин град из римског доба (уништено 512 год). Стазом уз Дубоки поток стићи ћемо до манастира Лелић где је такође планирана пауза.

Повратак стазом која води преко Марковца, који је и највиша тачка (546 мнв) и Ћелијског брда, кроз засеок Аничићи до реке и моста Милован Глишић. Истом стазом као у поласку ћемо ићи око 1 км, да би избегли асфалтни пут и возила. Долазак на полазну тачку, ресторан Видра око 17.00, где ће бити организован ручак за заинтересоване (по жељи – посни или мрсни мени).

Полазак за Чачак око 18:00.

Укупна дужина стазе око 20км, висинске разлике око 350 м. На стази делимично има камењара и косих нагиба па се не препоручује планинарима који се лоше сналазе по таквом терену.

НАПОМЕНЕ :

Пријаве: најкасније до уторка, 22. маја на састанку или на 064/1923816 (Борис), уз обавезну аконтацију од 500 динара.

Цена превоза: око 800 динара (попуњено возило од 20 седишта). Коначна цена зависиће од броја учесника. У случају одустајања потребно је наћи замену, у противном аконтација се не враћа.

Исхрана: Опционо – храна из ранца или доручак у ресторану Видра (Видра лепиња по цени од 200,00 – кајмак, чварци, јаје, пршута, претоп), ручак у ресторану Видра (посни мени 800,00 – рибља чорба, салата, хлеб, пастрмка, баклава или мрсни мени 900,00 – јагњећа чорба, хлеб, салата, јунетина на Видра начин) – пријаве за оброке на састанку.

Документа: лична карта, здравствена књижица, планинарска књижица са чланарином за 2018.

Опрема: планинарска опрема примерена временским условима, заштита од падавина, резервна одећа и обућа…

План и сатница су оквирни, организатор задржава право измене.

Сви учесници на акцију полазе добровољно, на сопствену одговорност, у складу са Правилником о безбедности ПСС и својим здравственим и физичким способностима, и уз поштовање наведеног плана. Такође, обавеза учесника је да се придржавају Протокола о понашању на акцијама ПД „Каблар“.

Организатор акције и вођа пута: Борис Леваи, 064/1923816

Водич на стази: Мирко Шахо, ПД ,,Повлен” Ваљево

Ажурне информације о акцији погледајте на сајту.
Извор: http://www.kablar.org.rs/index.php/skrivene-najave/877-najava-akcije-kanjon-reke-gradac-manastiri-celije-i-lelic-nedelja-27-maj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.