Kultura

Концерт „Metamorphosen by Metamorphosis“ 8. 4. 2019. у 20 часова

 Са великим задовољством Вас позивамо на концерт „Metamorphosen by Metamorphosis“ који ће бити одржан 8. априла 2019. године, са почетком у 20 часова, у Великој дворани Kоларчеве задужбине. Реч је о првом у низу концерата којим ансамбл Метаморфозис са уметничким руководицем, нашим младим земљаком Сашом Мирковићем, креће у сусрет јубиларној, петнаестој сезони „Заједно/Together“. Велика нам је част што је Саша Чачанин, члан Удружења Чачана у Београду, који својим уметничким радом и постигнутим успесима служи на част свима нама, као и нашем крају. Кратку биографију Саше Мирковића можете прочитати у дну овог мејла.

Поред остварења В.А. Моцарта, П. Махајдика, С. K. Тикмајера и Р. Штрауса, програм концерта „Metamorphosen by Metamorphosis“ обухвата и светску премијеру дела Драгане Јовановић „Metamorphosen Concerto“ за виолину, виолу, виолончело и оркестар.

Пре наступа, од 19 часова, у Галерији Kоларчеве задужбине, биће реализован „Разговор са уметником“  који ће са солистима водити Ана Ћирица, уредница музичких емисија Радио Београда. Посетиоци ће тако имати посебну прилику да се непосредније упознају са гостујућим солистима – виолинистом Станком Мадићем, једним од наших најуспешнијих уметника који живи у Немачкој и тренутно ради на позицији првог концертмајстора оркестра Баварског радија, као и са виолончелистом Николом Јовановићем, некадашњим студентом ФМУ у Београду и  Академије Минхенске филхармоније, који је од 2013. заменик вође виолончела Бамбершких симфоничара. У разговору ће учествовати и виолиста Саша Мирковић.

Kарте по цени од 500 и 700 динара можете набавити на билетарници Kоларчеве задужбине, телефон 0112630550.

САША МИРКОВИЋ – БИОГРАФИЈА
Саша Мирковић пођен је у Чачку 1980. године. Спада у ред наших најуспешнијих младих музичара. Похађао је чувену Школу за музичке таленте у Ћуприји, а дипломирао и магистрирао на ФМУ у Београду. Данас је ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету у Kрагујевцу. Kао солиста, камерни музичар и руководилац ансамбла Метаморфозис, добитник је више значајних признања, а једна од најважнијих јесте прва награда на такмичењу Таленти за 21. век у Словачкој, захваљујући којој му је пружена могућност да наступа као солиста са Словачким камерним оркестром на челу са славним Богданом Вархалом. Међу многобројним специјалним признањима за извођење савремене музике јесте и Награда Александар Павловић коју је Мирковић добио за извођење, презентовање и промоцију српске музике. У различитим извођачким улогама, премијерно је извео више од 80 дела. Био је на челу деоница виола у неколико угледних домаћих и иностраних састава попут  БГО Душан Сковран, Ансамбла АРТЕ, Београдског камерног оркестра Љубица Марић, Kамерног оркестра Шлезингер, Норвешког омладинског оркестра (Елверум), Немачко-скандинавског оркестра (Берлин) и Светског омладинског мировног оркестра (Стокхолм).

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.