Aktuelno Zdravstvo

ОБЕЛЕЖЕНА НЕДЕЉА ИМУНИЗАЦИЈЕ (ВИДЕО)

Данас је у просторијама Завода за јавно здравље Чачак обележена Недеља имунизације, а том приликом јавности су се обвратили др Аксентије Тошић, епидемилог и др Ивана Лазовић, начелница Дечијег диспанзера. Обоје су потврдили да је Моравички округ, по успешности имунизације у самом врху у читавој земљи, и самим тим има веома висок колективни имунитет.

ТВ ТЕЛЕМАРК
Након вишемесечне полемике о ММР вакцини, ова тема је била незаобилазна у обележавању овогодишње Недеље имунизације. Институт за јавно здравље Србије „Батут“ данас се огласило саопштењем да је у Србији после 25 година у току највећа епидемија морбила, са првим смртним исходима после 20 година. Епидемија је почела у октобру 2017. године и закључно са 20. априлом се бележи 4.858 оболелих и 15 смртних исхода.
Епидемиолог доктор Аксентије Тошић, нагласио је да је Моравички округ у самом врху у републици по успешности имунизације и да захваљујући залагањем здравствених радника код нас није била забележена епидемија морбила, али су три особе хоспитализоване.
Моравички округ, наглашено је, има максимално стабилну епидемиолошку ситуацију по питању свих заразних болести, и ниједно дете у нашем округу није било заражено морбилама. Стручњаци истичу да је имунизација непходна за колективно здравље и да се на ту тему мишљење лекара никада не доводи у питање.
Према Календару обавезне имунизације у Србији се вакцинација спроводи против туберкулозе, дифтерије, великог кашља, тетануса, дечије парализе, хепатитиса Б, морбила, заушака, рубеоле, обољења изазваних вирусом инфлуенце тип Б и од 2. априла обољења изазваних Стрептококусом пнеумоније. У Дечијем диспанзеру веома су задовољни одазивом родитеља на вакцинисање малишана против бактерије пнеумокока.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.