Kultura

О концерту Амире Медуњанин и Бојана Зулфикарпашићa: ДВА У ЈЕДАН

 

О концерту Амире Медуњанин и Бојана Зулфикaрпашићa

ДВА У ЈЕДАН

Након пуне две године, Амира Медуњанин је у среду, 27. марта, фантастичним концертом у Дому културе поново обрадовала чачанску публику, овај пут уз клавирску пратњу изванредног евроског и џез музичара Бојана Зулфикарпашићa, рођеног у Београду, који већ три деценије „жари и пали“ широм света, као Бојан З.

Као што је то и сама Амира током концерта нагласила, за разлику од претходног концерта, када је свирала у пратњи гитаристе Анта Гела и контрабасисте Звонимира Шестана, овај пут нагласак није био на севдаху, већ више на македонским и врањанским песмама, које леже Бојану: Прошета се Јована Кумановка, Земи ме земи, Маријо бела кумријо, Ох ти момче Охриђанче… Бојан је својим стилом, начином свирања показао сву раскош талента који поседује и слободно можемо рећи да су сви који су синоћ присуствовали концерту добили ДВА У ЈЕДАН – један концерт, а два изузетна уметника светског реномеа.

Познати музичари у Чачак су стигли након турнеје по САД, тачније након концерта у Лос Анђелесу. Ако је умор и био присутан на лицима музичара на самом почетку концерта, касније, Амира је показала сав свој сценски шарм, изузетне певачке могућности и виталност специфичног босанског и балканског духа. Било је више врхунаца вечери, свакако онај први узлет је било извођење песме Грана од бора. Посебан омаж биле су песме посвећене другим извођачима, које су их прославиле: Кафу ми драга испеци и Нестаћеш из мог живота Предрага Цуна Гојковића, Ако знаш било што Бранимира Џонија Штулића, а нашло се места и за један пунокрвни народњак Силване Арменулић. Сву раскош свог, необично чистог, топлог гласа Амира је исказала наравно уз популарне севдахе: Емина, Снијег паде на бехан на воће, Мој дилбере, Симбил цвеће. Наравно ништа, без чудесне Хајде Јано, али и још неких драгих Твоје очи, Чула јесам, Све птичице запевале.

Крај официјелног дела концерта, а онда прави кафански штимунг уз наручивање песама из публике, ово и није било неопходно, зато што наша публика понекад нема мере и не зна да стане, али Амира није никог одбила, певала је из душе и довела публику до врхунца, безмерне радости и усхићености, али и по неке сузе на лицу, оне радоснице, од велике среће и задовољства, оног правог балканског дерта. Дуг аплауз, више пута враћање уметника на сцену и заиста један сјајан двочасовни концерт. Музичаре ускоро очекују концерти у Крагујевцу, Алексинцу, у априлу концерти у Шведској, а у мају поново САД.

Све похвале и за чачански Дом културе на одличној организацији концерта који ће се дуго памтити и препричавати. Нека се припреми Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.

Душан Даријевић

Фото: Александар Алемпијевић

Фото: Ана Каљевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.