Aktuelno Društvo

Подигнуте уставе због мрље у Морави, инспекције да утврде узрок

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Радници Спортског центра Младост јутрос су подигли уставе на брани због појаве мрље на купалишту. У току је прање платоа плаже.
После великих проблема са временским приликама и водостајем Западне Мораве, на радост свих љубитеља купања на нашој реци 8.августа коначно су спуштене уставе на брани. Сви смо сведоци да је пре тога било доста обилних падавина и да је у том периоду Морава била мутна и прљава. И приликом спуштања устава и формирања језера вода није била најчистија, што је свакако последица изузетно високог водостаја и прилива бујичних вода са многих притока Западне Мораве. Упркос томе анализе воде на почетку купалишне сезоне на градској плажи су показале да је вода исправна за купање.
Први пут је 11.августа примећена мрља на површини Западне Мораве која је брзо и прошла језером. То свакако могу посведочити и бројни редовни посетиоци градске плаже који су попут нас са неверицом посматрали ту појаву на реци. Како се у наредним данима мрља понављала ми смо обавестили инспекцијске службе које су задужене за поменуту појаву. Њихова реакција је изостала и ми до данас нисмо обавештењи о њиховим активностима везаним за нашу пријаву о мрљи која се појавила на површини реке. У циљу заштите купача претходне недеље радници Спортског центра Младост су три пута делимично испустили формирано језеро, што је за циљ имало бржи проток воде, а самим тим и уклањање мрље. Уставе су данас у јутарњим часовима и четврти пут подигнуте за претходних девет дана.
Такође, морамо истаћи да приликом организовања манифестације “Препливавања Мораве” нисмо угрозили такмичаре, а да је тада мрља била уочена у Морави сигурно би померили још једном термин ове манифестације. Тада су манифестацију испратиле и две локалне телевизије, чије би камере сигурно забелажиле ову појаву.
Очекујући извештај и одлуку надлежних инспекцијских служби Спортски центар Младост ће поступити по истим и свакако на време реаговати. Основни и примарни циљ је свакако безбедност свих купача и још једном одговорно тврдимо да ћемо након решења званичних органа повући наредне потезе у циљу заштите свих посетилаца плаже.
На крају подсећамо да су масне мрље биле приметне на површини воде током купалишне сезоне и претходних година о чему су медији такође извештавали. Посао Спортског центра Младост свакако није да се бави узроцима ове лоше појаве, чији су извори узводно од простора који је поверен на управљање нашој установи.
У Чачку, 20.08.2018.године
Директор Милош Стеванић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.