Aktuelno Grad

ПОЛАГАЊЕ ВЕНАЦА НА СПОМЕНИК ЧЕТИРИ ВЕРЕ

Државни празник, Дан примирја у Првом светском рату, у Чачку је обележен полагањем венаца на Споменик „Четири вере“ на градском гробљу.
Као и сваке године, венце на споменик борцима све четири конфесије, страдалим у Балканским и Првом светском рату, положили су представници Завичајног друштва „Чачани“.
Сваког 11.новембра у 11 часова, представници Завичајног друштва „Чачани“ полагањем венаца на споменик „Четири вере“ одају почаст борцима Првог светског рата, обележавајући тако Дан примирја у Великом рату, који се од 2012. године у Србији прославља као државни празник. Тако је било и ове године, у којој се уједно обележава и стогодишњица завршетка крвавог рата, у коме је Србија, борећи се на страни победника, изгубила милион 250 хиљада људи.


Стогодишњица завршетка Великог рата у Чачку је обележена низом пригодних манифестација током године које је подржала локална самоуправа, а поводом Дана примирја венац на споменик „Четири вере“ у име градског руководства положио је помоћник градоначелника за друштвене делатности, Владан Милић.
Спомен костурница „Четири вере“ у Чачку подигнута је на иницијативу женске секције ФИДАК-а 1934. године. У њу су положени посмртни остаци 914 бораца погинулих у Балканским и Првом светском рату на подручју Чачка. На споменику су уклесани симболи четири конфесије – православне, католичке, исламске и јеврејске и он представља јединствен пример поштовања према ратницима свих нација и религија, и у рату и у миру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.