Društvo

ПОТУЧЕНИ СВИ РЕКОРДИ!

ЧАЧАНСКИ ОСНОВЦИ У ЕВРОПСКОМ ВИКЕНДУ ПОСМАТРАЊА ПТИЦА

Протекле недеље чачанско Друштво љубитеља птица и природе „Сове на опрезу“ организовало је излет у Овчарско-кабларску клисуру, у оквиру већ традиционалне акције посвећене птицама. Ово је део Европског викенда посматрања ових чудесних створења (EBW), који слави 25 година. И ове јесени чачански основци и љубитељи птица били су велики део приче! Наиме, у целој Србији у овом синхронизованом догађају, који се истовремено организује у многим градовима Европе, у 24 излета било је 1.100 учесника, а у Чачку 323! Овим су „потучени“ сви досадашњи рекорди!

Зоран Рајичић, председник Скупштине „Сова на опрезу“, каже да су у овој акцији учествовали ђаци и наставници свих 16 основних школа са територије Чачка, којима су се придружили љубитељи птица из Горњег Милановца, Ваљева, Ужица и орнитолози из Београда. Неописиву срећу деце изазвао је сусрет са врло ретким птицима – црном и зеленом жуном, водомаром…

У оквиру дводневног излета учесници су имали чак четири пункта. Велико интересовање било је за прстеновачки камп у клисури, у коме су основци из непосредне близине, држећи птице у руци, могли да се упознају са значајем научне методе прстеновања. Одржани су и интерактивни квиз „Тајне мудрих сова“, изложба угрожених врста, а ђаци су могли и дурбином да посматрају птице на Каблару, да посете манастир Благовештење… Велико задовољство – вожњу катамараном, обезбедила је Туристичка организација Чачка. Наравно, за све учеснике, превоз до клисуре и вожња на катамарану дуж Мораве били су бесплатни.

– Велику захвалност за целу акцију дугујемо свим наставницима биологије и географије који су били уз своје ученике, Туристичкој организацији Чачка и ОШ „Ратко Митровић“, у чијим смо просторијама у Овчар Бањи имали активности – каже Рајичић и наглашава да акција из године у годину постаје све популарнија и масовнија и да увек буде много више заинтересованих, него што могућности дозвољавају.

Ово је, иначе, најмасовнији излет који је до сада организован у Србији. Потучени су сви рекорди! А то показује да „Сове на опрезу“ испуњавају свој циљ. Сваке године током акција, издвоји се по неколико деце који постану велики љубитељи природе и стекну навику да брину о птицама. А љубав се даље дели. Прво својим вршњацима, а онда на целу околину.

Координатор EBW за целу Србију и ове године је Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.

В. Т.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.