Kultura

РЕЦЕПТ ЗА “КОКТЕЛ ОД ЗНАЊА”

ЗАВРШНОМ ИЗЛОЖБОМ “ЛЕТА У БИБЛИОТЕЦИ 2018” ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ШЕСТ ЕДУКАТИВНИХ РАДИОНИЦА

Пише: Зорица Лешовић Станојевић

“Лето у Библиотеци  2018” крунисано је изложбом радова насталих у шест тематски различитих, едукативних и стручно вођених радионица, обухваћених заједничким називом “Коктел од знања”, која је постављена у уторак, 11. септембра, на платоу испред Позајмног одељења. Ову манифестацију Градска библиотека “Владислав Петковић Дис” организује већ 11 година с  циљем да нашим најмлађим суграђанима понуди креативне, едукативне и забавне садржаје у току школског распуста, чиме у многоме надокнађује празнину насталу укидањем Летњих дана културе у граду. Све радионице још једном су потврдиле да се знање најбоље усваја кроз игру и практичну примену теорије. О свим радионицама одржаним од јуна до почетка септембра, исцрпно су говориле библиотекарке Душица Брковић и Маријана Лазић. Активности свих шест радионица богато су илустроване сликом и речју на веома атрактивним и прегледеним паноима, које је за овуприлику дизајнирао Љубиша Ћирковић, а све је обједињено и каталогом истоименог назива “Коктел од знања”. Од  2017. године програми “Лета у Библиотеци” осмишљени су и за средњошколце. Свим радионицама уз њихове водитеље, координирали су библиотекари Биљана Раичић, Јелена Дуковић, Маријана Лазић, Невена Петковић, Бранислава Видојевић, Марина Белић, Душица Брковић, Марија Радуловић и Тања Вуковић.

Крајем јуна, радионицом “Маштарије од филца”, коју је водила васпитачица ПУ “Радост” Катарина Елвеђи, отворено је овогодишње “Лето”. Уз помоћ библиотекарки Дечјег одељења израђивани су накит и букмаркери од филца, једног од  древних материјала. Циљ радионице “Мој завичај”, одржане 3. и 5. јула, коју је водио професор географије Владимир Мајсторовић, био је упознавање младих са културно-историјским наслеђем Чачка, споменицима, амбијенталним уређењем, а реализован је и једнодневни излет у Потпећку пећину и посета чувеном грнчарском селу Злакуса. Четири радионице под називом “Креативно лето” одржане су од  2. до 30. јула, у најстаријем огранку Библиотеке у Мрчајевцима. Дизајнерка Јулијана Протић учила је своје полазнике из Мрчајеваца, Катрге и Бреснице, како се неки од старих материјала могу користити у примењеним уметностима. Психолошку радионицу, водила је, од 18. до 25. јула, Јасмина Кандић Шипетић, специјалиста медицинске психологије и психотерапеут. Млади су низом интерактивних вежби стицали већу свест о себи, својим потребама, добили знања о правилима комуникације, писали, певали, разматрали своја виђења о љубави и партнерским односима. Од  23.  до  28. августа, едукативно лето настављено је Новинарском радионицом за средњошколце, коју је водила новинар Зорица Лешовић Станојевић. Полазници су кроз четири радионице упознали се саправилима и улогама новинарске професије у друштву, новинарским жанровима, стилским правилима и грешкама у изражавању, учили да пишу вест и писали ону коју би желели да прочитају о нашем граду. На тему “Коначно Библиотека”, поводом 170 годишњице оснивања првог читалишта у Чачку и дуго ишчекиване изградње нове зграде Библиотеке, млади су урадили интервјуе са библиотекарима, представником локалне самоуправе, анкетирали су суграђане и добили занимљиве и духовите одговоре. Аутентичне вести 11 полазника ове радионице саставни су део изложеног плаката. Међународни дан писмености обележен је језичком радионицом 7. и 8. септембра, под називом “Како је ваљано постало цоол”, коју су водиле Марија Радуловић и Тања Вуковић, а гост је био професор српског језика и књижевности др Владимир Димитријевић. У години, када се обележавају два века од објављивања првог издања Вуковог “Српског ријечника”, средњошколци су имали прилику да испишу речник архаизама и неологизама који су њима били најзанимљивији, и на духовит начин упореде савремене и стране изразе са старим и заборављеним.

Изложбу је пригодном беседом отворио Милоје Радовић, песник за децу и библиотекар из Краљева. Говорећи о настанку читања, Радовић је библиотеке одредио као “незатворљиве капије знања”, књиге као “медицину за душу”, а читање као “кључ будућности”, уз апсолутну увереност у “непролазнос ткњига и библиотека”.

-Ако читају и уче родитељи, читаће и учиће и њихово дете… Ако желиш да сазнаш све о једном граду или земљи, прво посети њихову Библиотеку, и ако у њој видиш себе и цео свет уз себе, онда си и ти у њему – истакао је Милоје Радовић.

Завршна манифестација имала је и хуманитарни карактер. Средства прикупљена од продаје предмета насталих у уметничким радионицама намењена су оболелом једногодишњем Марку Обреновићу. Музички део програма испунио талентовани бубњар Алекса Милијановић, а безалкохолна освежења и смутије за топло септембарско вече, у духу назива програма, припремио је Љубиша Борисављевић, сертификовани коктел-мајстор.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.