Aktuelno Društvo

УДРУЖЕЊЕ РВИ И ППБ ГРАДА ЧАЧКА ОБЕЛЕЖИЛО ОСАМ ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

Поводом обележавања Дана Удружења ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Града Чачка, на свечаној седници, одржаној у среду, 7. марта, у сали Скупштине града, председник Никола Давидовић, подсетио је да је Удружење основано 2010. године и да ратни војни инвалиди, учесници ратних сукоба на простору бивше Југославије од 1990. до 1999. године, и у овим кризним временима деле судбину грађана Србије. Удружење је основано као добровољно, невладино, социјално, хуманитарно, нестраначко и непрофитно, а осим војних инвалида, категорији ратних ветерана припадају и чланови породица погинулих бораца, подсетио је Давидовић и додао да је ово прилика да се истакну циљеви, задаци и проблеми удружења. Према речима председника, Удружење је основано са циљем заштите статуса националног положаја РВИ И ППБ и решавања многобројних проблема чланова, који су настали као последица трагичних догађаја на простору бивше СФРЈ и НАТО агресије на Србију 1999. године. Основни циљеви Удружења су да обезбеди средства за лечење и рехабилитацију чланова, материјалну и помоћ у остваривању права која им по закону припадају. Чланови се посебно залажу за доношење новог закона који би регулисао ову област и био обавезујући за све институције у Србији.

– Недостатак финансијских средстава је велики проблем који се огледа у читавом друштву. Највећи проблеми са којим се суочавају ратни војни инвалиди су здравствено, социјално и инвалидско осигурање, незапосленост, стамбено збрињавање, социјално-економски положај, друштвени стандард… Чланови Удружења трпе последице велике кризе и не живе ништа боље од већине грађана Србије, већ много теже, али смо увек били уз свој народ, што смо и доказали. И убудуће ћемо поштеним, савесним и одговорним радом и односом према грађанима Чачка и Србије оправдати наше постојање, али сматрамо да смо заслужили већу подршку Републике – рекао је Давидовић и нагласио да статус ратног ветерана представља част, која подразумева да су се борци у најтежим временима одазвали позиву отаxбине, не жалећи ни свој живот.

Давидовић подсећа да су, и поред врло тешке материјалне ситуације, прошлогодишње активности реализоване захваљујући помоћи из буxета Града Чачка, организација, предузећа, донатора и пријатеља, као и из сопствених средстава:

– Реч је о активностима као што су одржавање Годишње скупштине, обележавање Дана Удружења – 7. март, сећање на жртве и одавање почасти жртвама НАТО агресије на СРЈ и свим погинулим борцима током сукоба од 1991. до 1999. године, организовање помоћи члановима, набавка лекова и ортопедских помагала, додела пакетића деци поводом Божића и Нове године, набавка школског прибора за децу, учествовање на разним такмичењима, семинарима, конференцијама, у обележавању историјских годишњица на територији Града Чачка… Посебно нам је важно што смо, у срадњи са надлежним министарством, успели да обезбедимо опоравак за осам наших чланова у Врњачкој Бањи, што је веома потребно свим ратним војним инвалидима.

Удружење има 56 чланова, а према подацима градске службе за борачка питања, у Чачку је евидентирано 60 ратних војних инвалида и 83 члана породица погинулих бораца.

Бисенија Козодеровић, мајка палог борца Ивице Козодеровића, који је настрадао 5. октобра 1991. године у Хрватској, задовољна је радом Удружења, али очекује већу помоћ државе:

– У ово Удружење сам се учланила пре неколико година, задовољна сам радом, а председник се максимално залаже. Имам неких привилегија, као мајка палог борца, за сада сам задовољна, али очекивала сам већу помоћ државе. Сматрам да друштво треба више да брине о породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, и да надлжени испуњавају своја обећања.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, истакао је да је приоритет Града Чачка био, као и да ће убудуће бити обезбеђивање неопходне помоћи ратним војним инвалидима и породицама погинулих бораца, и то кроз разне видове, не само субвенцијама и свечаним седницама, већ и решавањем животних проблема:

– Чинимо све, пре свега, када је реч о запошљавању чланова породица ратних војних инвалида и палих бораца. Веома је важно да они који су животе положили за отаxбину и њихови потомци буду поштовани. Породице ратних војних инвалида и палих бораца никада нећете бити напуштене, не смеју бити остављене, увек смо ту приоритетно за вас и вашу децу.

На свечаној седници, поводом празника жена, 8. марта, супругама и мајкама погинулих бораца подељени су пригодни поклони.

Н. Р.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.