Aktuelno Društvo

ПРИОРИТЕТ ЗАШТИТА ОД НАЈАВЉЕНИХ ПАДАВИНА

На деветој седници Штаба за ванредне ситуације, Милун Тодоровић, командан Штаба и градоначелник Чачка оценио је да наш град није угрожен због наглог топљења снега, али да је приоритет рада Штаба и свих релевантних служби да превентивно обезбеде кризне тачке, на којима би се могли догодити проблеми, уколико током пролећа дође до великих падавина, како је и најављено из РХМЗО

 

 

Тодоровић је истакао да Чачак није угрожен, али да се никада не може предвидети бујична вода.

– Огромни су сливови Западне Мораве. Радимо све да до поплава које су нас задесиле протеклих година више не дође. Чистимо водотокове првог и другог реда, највише лети – реко је Тодоровић, наглашавајући да приоритети Штаба јесу да предупреди све да не дође до драматичних ситуација, узрокованих временским неприликама. Због најављених обилних падавина на пролеће, тренутно ће акценат бити на оспособљавању и изградњи најнеопходнијих бедема.

– Почињемо са изградњом бедема у Виљуши, Вапи и Заблаћу, што је велики подухват. Градићемо и одбрамбени бедем, односно зид код Борчеве хале. Прочистили смо и продубили Чемерницу за скоро пола метра и надвисили, а настављамо да је стабилизујемо и даље. Имамо и једну кризну тачку на левој обали насипа на Морави, што смо делимично санирали, а „Србијаводе“ тај посао ове године морају да приведу крају, да би тај терен био сигуран – нагласио је командант Штаба.

Тодоровић је рекао да већ 11 дана траје интензивно и двадесеторочасовно дежурство у Служби цивилне заштите, и уопште Сектора за ванредне ситуације, што подразумева константне посете теренима, али и комуникацију са Републичким хидрометеоролошким заводом и Сектором за ванредне ситуације МУП -а Републике Србије.

Заменик команданта Штаба Братислав Зечевић је нагласио да је предузеће „Србијаводе“ већ објавило у „Службеном гласнику“ план одбране за воде првог реда.

–  Наша законска обавеза је да у року од 60 дана на Скупштини донесемо план одбране за воде другог реда. Један од приоритета ће бити река Жутаја у Катрзи, која већ уназад неколико деценија прави проблем мештанима овог краја – рекао је Зечевић.

Градоначелник Милун Тодоровић је истакао и важност да сва локална предузећа добију што више опреме, истичући да је ЈКП „Водовод“ набавио три нова возила, ЈКП „Комуналац“ ће такође обновити возни парк, а ЈКП „Моравац „је добио једно возило које је годинама стајало на трансфер станици, а ове године ће набавити још једно.

И. М.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.