Obrazovanje

У ОШ “РАТКО МИТРОВИЋ” ПОЧЕЛЕ ЧЕТВРТЕ СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ

“ШИРИМО ДОБРЕ ИДЕЈЕ И ПРАВЕ ВРЕДНОСТИ”

 

У организацији ОШ “Ратко Митровић”, а уз покровитељство Града Чачка и Дома културе, од 14. до 27. јануара биће организоване четврте Светосавске свечаности. У холу ове основне школе, у среду 16. јануара, промоцијом књиге “Гусле наше свете”, аутора Славка Јекнића и гусларском вечери започет је разноврстан програм.

– Манифестација Светосавске свечаности је јединствена у Србији, јер, према нашим информацијама, ниједна школа не прославља Савиндан кроз двонедељни програм. Ову манифестацију смо започели пре четири године, спонтано и стидљиво, са радионицом иконописања за децу из наше школе и концертом ученика Музичке школе. Наредне године смо оформили Организациони одбор, чији су се чланови ангажовали да квантитативно и квалитативно побољшамо програм. Прошле године смо организовали концерт српских православних појаца из Београда, трибину “Православље и спорт”, имали еминентне госте међу којима су били xудиста Немања Мајдов, светски првак, као и психотерапеут Биљана Анђелковић из организације “Земља живих” – подсећа Ђуро Церанић, директор ОШ “Ратко Митровић”.

И ове године је припремљен богат и интересантан вечерњи културно-уметнички програм. У понедељак, 21. јануара, у 19 часова, биће одржана трибина о наталитету под називом “Србија се роди”, у организацији Православног спортског друштва “Света Србија”. На трибини ће учествовати проф. др Весна Димитријевић Срећковић, ендокринолог, редовни професор Медицинског факултета у Београду, др Вања Милошевић, гинеколог на Гинеколошко-акушерској клиници “Фронт” и Миљан Ћеранић, теолог, директор Православног спортског друштва “Света Србија” и женска певачка група “Чачанска лира”.

– Трибина “Србија се роди” је уствари иницијатива да се у скупштинској процедури нађе предлог новог закона о вештачком прекиду трудноће. Сматрамо да је важна подршка породици и мајкама, како кроз дечје додатке чији износ деценијама није повећаван, тако и кроз разна саветовања и остале видове помоћи. Нико се на абортус не одлучује из хира, већ због неког проблема, а понекад је потребно само охрабрити породицу. Иначе, циљ ове манифестације је да се школској слави и теми светосавља приступи на другачији начин, да ширимо добре идеје и децу упућујемо на праве вредности, што и јесте задатак школе, као образовне установе. Улаз за све програме ове градске манифестације је слободан – наглашава директор Церанић.

У среду, 23. јануара, биће одржан концерт ансамбла “Ренесанс”, под називом “Песме и игре старе Србије”. У оквиру свечаности биће организоване и радионице за децу чачанских основних школа из области иконописања, црквеног појања, израде средњовековних ношњи, израде бројаница, као и гусларска радионица. Такође, биће организован и поетски литерарни конкурс за ученике основних школа са територије Моравичког округа, а три најбоља рада биће проглашена и награђена на Духовној академији, која ће бити одржана 27. јануара, у 10,30 часова.

Н. Р.    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.