Kultura

У припреми нова представа „ЧА ТЕАТРА“: У КАНЏАМА ПОЗОРИШНИХ ИЗАЗОВА

У припреми нова представа „ЧА ТЕАТРА“

У КАНЏАМА ПОЗОРИШНИХ ИЗАЗОВА

 

Позориште „ЧА ТЕАТАР“ је 2017. обновило свој рад након седам година. У припреми је представа „У КАНЏАМА ЛЕПОТЕ“, по тексту Чачанина Владимира Радовановића, у режији Ивана Радовића, премијера је идуће среде, 28. Фебруара, у великој сали Дома културе, у 20 часова. Поред глумаца аматера, у представи играју и позоришни професионалци, глумица Народног позоришта из Ниша Катарина Арсић и млади Чачанин Никола Станковић.

 

Ново време нуди и нове изазове. Златно добо позоришног аматеризма је давно прошло и у Србији и у Чачку. Мало је оних који у доба транзиције и појаве тржишних односа у култури, траже свој пут, средњи пут, ван званичних институција културе и некадашњих аматерских трупа, стварајући нова културна језгра, највећим делом самофинансирајућа, која се не ослањају искључиво на рад аматера, већ укључују и професионалце и људе од знања.

Иван Радовић, глумац и редитељ аматер, сада и у улози уредника драмаског програма „ЧА ТЕАТРА“ и Зоран Васовић, управник, покренули су прошле године нову позоришну авантуру у Чачку и други живот „ЧА ТЕАТРА“. Саморганизовање и приватна иницијатива су покретачка снага овог пројекта иза којег не стоје буџетске установе. Службене просторије се налазе у Занатском центру, а закуп плаћају чланови Управног одбора. Радни простор и место где би се евентуално играле представе ови ентузијасти за сада немају, а надају се решењу проблема након разговора са представницима локалних власти и у сарадњи са привредним субјектима у Чачку, као и бројним дародавцима и спонзорима. Средства за рад биће обезбеђена из сопствених извора, од донатора и спонзора, али и путем градских и републичких конкурса за овакву врсту делатности.

Ово згодно, симпатично друштво, скуп аматера, почетника, али и професионалаца, окупио је пре свега текст  “ У канџама лепоте“, по мотивима приче „Успаванка“, Чачанина Владимира Радовановића. Свим актерима представе текст се допао и здушно су га прихватили. Иван, редитељ представе, истиче да је ово комад о љубави, о различитим аспектима најважније ствари на свету, која покреће све и оно добро и оно лоше у нама. Жртва и животни ризик због љубави саме, само су нека од важних места у овом тексту. Поред професионалаца, Катарине Арсић, глумице из Ниша и младог Николе Станковића, који је недавно завршио ФДУ у Београду и своју глумачку афирмацију тражи у различитим позоришним и филмским пројектима у главном граду, Васовића и Радовића, који се у „Канџама“ појављују као глумци, ту су и: Лазар Даниловић, Саша Стевановић, Жељко Симовић, Горан Миленовић, Теодора Продановић и Ивана Полуга. Сценографију и декор је радио Мићко Војиновић, музику Растко Радичевић, тон Недељко Вучићевић, мајстор светла је Војкан Петровић. Представници „ЧА ТЕАТРА“ за реализацију овог необичног позоришног пројекта истичу несебичну подршку Дома културе Чачак, који је уступио простор за пробе и играње представе, значајну помоћ МООЗЗАРТ СПОРТА, Угоститељског предузећа „Морава“ и ресторана „Младост“, као и бројних других спонзора и донатора. У припреми су и други интересантни пројекти, а ансамблу и читавом ауторском тиму „ЧА ТЕАТРА“, ЧАЧАНСКИ ГЛАС“ жели успешну премијеру у среду, 28. Фебруара, на великој сцени Дома културе.

 

Душан Даријевић

Фотографије: Горан Миленовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.