Kultura

Чачанска Библиотека на Сајму књига у Гучи

Градска библиотека  „Владислав Петковић Дис”  и ове године је била учесник и излагач на Сајму књига у Гучи, који већ четврту годину заредом богати културну понуду Драгачевског сабора трубача. Ова најпознатија смотра народног стваралаштва која се организује 58. пут започела је у четвртак, 9. августа 2018. године, а првог саборског дана у дворишту Музеја трубе свечано је отворен четврти Сајам књиге, чији је оснивач и домаћин Библиотека општине Лучани у Гучи. Почасни гост Сајма, писац Дејан Алексић, својом беседом пожелео је добродошлицу љубитељима писане речи, истичући да „књига није само академска привилегија, већ потреба сваког човека”.

На иницијативу Библиотеке у Гучи, од 2015. године на Сабору трубача представља се културна баштина Драгачева, делатност чачанских установа културе  и великих издавачких кућа Србије. Ове године посетиоцима су представљена издања седам излагача: „Прометеја” из Новог Сада, „Карић фондације”, ИК „Легенда” из Чачка, Градске библиотеке, Народног музеја и Међуопштинског историјског архива, као и седам нових публикација које је Библиотека домаћин објавила између два Сајма.

Чачански библиотекари на Сајму књига у Гучи

Градска библиотека „Владислав Петковић Дис” је дугогодишњи и најближи сарадник Библиотеке општине Лучани у Гучи, у области струке, али и у културно-просветној делатности. Као стални партнер колегама у остваривању мисије читања и обезбеђивања присуства књиге на масовним окупљањима, чачанска  Библиотека је и ове године обогатила сајамску понуду својим издањима. На штанду Библиотеке изложено је 26 наслова, међу којима су публикације  55. Дисовог пролећа (књига песама „Сунце и лед” добитника „Дисове награде” Ђорђа Нешића, каталог изложбе „Дим и прашина” и 49. број листа „Дисово пролеће”), затим „Каталог Легата Миловоја и Божидарке Филиповић” као и књига поезије „Вечита пешадија и сродне песме” Бранка В. Радичевића, једног од утемељивача Драгачевског сабора трубача,  коју су 2017. године заједнички објавиле чачанска Библиотека и Библиотека у Гучи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.