Reportaža

ЂОРЂЕ СУРУЏИЋ СВЕ ЗНА О ИМТ ТРАКТОРИМА… 

ТАЛЕНАТ ИЗ ГОРАЧИЋА ЗАДИВИО ПРОФЕСОРЕ СВОЈОМ ПРВОМ POWERPOINT ПРЕЗЕНТАЦИЈОМ

-Колеге нас обично зову на час да решимо неки дисциплински проблем у одељењу. Кад ме је мој колега, наставник информатике, позвао на његов час у мом одељењу, одмах су ме прошли жмарци. “Ух, шта ли је сад?”- помислила је разредни старешина, наставница енглеског језика Мирјана Марић, Чачанка, запослена у Основној школи “Горачићи”, у истоименом и прелепом драгачевском селу.

Ђорђе са разредном

 

 

 

 

Међутим, “није ни сањала, шта је чека”, прича професорка Марић.

Наиме, сваки ученик је имао задатак да осмисли PowePoint презентацију на тему која га интересује. А теме су биле разне: моја школа, ћелија, Први светски рат, основи информатике, животиње на фарми…

-Гледали смо слајдове и коментарисали сваки рад. Сваки је био занимљив на свој начин. На крају смо изабрали три најбоља и ти ученици су добили петице. Али, један рад је био ван конкуренције. Не по техничкој уређености презентације, већ по броју слајдова, харизми и начину на који је тај ученик пришао теми. То је био рад Ђорђа Суруџића, а тема за нас јако необична, а за њега, свакодневна – “ИМТ трактори”. Знала сам да воли тракторе, јер је од првог разреда, као омиљену играчку цртао трактор, а као омиљену активност описивао вожњу трактором. Али, да толико података зна о сваком типу трактора, да може да засени и менаџере ИТМ компаније, то већ нисам могла ни да сањам. О сваком типу трактора могао је сатима да прича. Карактеристике, предности, недостаци, број продатих трактора, пословна политика те компаније, где су их највише извозили – прича задивљена професорка Марић.

На крају његове презентације уследио је “шлаг на торту”. Ђолове реченице, које су све присутне обориле с ногу.

-За крај вам морам рећи још нешто. Можда није директно везано за ову презентацију, али ја осећам потребу да вам то кажем. У последње време велики број ИМТ трактора купили су Индијци. Остало их је још 100. Више се неће производити. Зато молим све присутне да питају тате, деде, комшије, рођаке, пријатеље, да купе ових последњих 100 трактора, да би остали у нашој земљи и нашем крају. Волимо и ценимо оно што је наше!” – рекао је Ђорђе Суруџић, као прави, зрео, озбиљно забринути стручњак за домаћу привреду и производ.

Терминологија коју је дечак користио у опису ИМТ производа током презентације била је високо професионална, примећује његова разредна и посебно истиче:

Ђорђе са друговима из разреда

 

– Ништа од овога не би било необично да није реч о ученику петог разреда основне школе, дванаестогодишњем дечаку. Спојио је знање и нове технологије. Ђоле, хвала на овако дивном излагању, које би ваљало да још неко види. Најсрећнија сам кад од својих ученика имам шта да научим. А данас сам имала, и то много! Децо, останите такви какви сте сада, такве вас највише волим! – поручила је својим ђацима, али и другој вредној деци, поносна професорка Мирјана Марић.

Зорица Лешовић Станојевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.