Kultura

SINOĆ ZAVRŠENO 57. DISOVO PROLEĆE (FOTO)

Sinoć su u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ održane završne svečanosti 57. Disovog proleća. Pokrovitelj ove tradicionalne pesničke manifestacije je Grad Čačak, a deo sredstava „Disovo proleće“ dobija i od Ministarstva kulture.

Direktor Gradske biblioteke i ujedno direktor manifestacije dr Bogdan Trifunović na svečanosti održanoj u velikoj sali Biblioteke istakao je da ovogodišnji laureat „Disove nagrade“ Rajko Petrov Nogo neće prisustvovati završnoj svečanosti iz zdravstvenih razloga, ali je u prepodnevnim satima kratko boravio u našem gradu i tom prilikom, po sopstvenoj želji, polaganjem lovorovog venca na bistu pesnika u dvorištu Narodnog muzeja odao počast Vladislavu Petkoviću Disu. Tradicionalna beseda laureata je snimljena i emitovana tokom završne svečanosti.


Završnoj priredbi prethodilo je otvaranje izložbe u Galeriji Biblioteke posvećene Rajku Petrovu Nogu, koja je naslovljena po njegovom stihu „Molitva za nedremano oko“. Autor postavke i kataloga je bibliotekar Dušica Brković. Stihove je govorio dramski umetnik Radoslav Rale Milenković, a muzikom se oglasio majstor frule Zoran Jevtić. Voditelj programa bila je Tanja Vuković.


Svečanost je nastavljena u velikoj sali Biblioteke koju je himnom „Bože pravde“ otvorio Hor „Slovo ljubve“ a u muzičkom delu programa nastupio je i sastav PokoRubato.

Obrazloženje odluke o ovogodišnjem dobitniku „Disove nagrade“ pročitao je profesor dr Jovan Delić, dok su o nagradama „Mladi Dis“, koja je pripala Aleksandri Jovanović iz Vranja, i o tri nagrade dodeljene za esej o Disu, koje su pripale prvonagrađenoj Jeleni Marinkov, Anici Đokić druga i Magdi Milikić treća, govorili pesnik Enes Halilović, dr Snežana Milosavljević Milić i Nedeljka Bjelanović. Plakete i novčani iznos nagrađenima je uručio direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović.

Završnoj svečanosti prisustvovao je gradonačelnik Milun Todorović sa saradnicima.

Disove i stihove Rajka Petrova Noga nadahnuto je govorio glumac Radoslav Rale Milenković. Voditeljke programa bile su Tanja Vuković i Marija Radulović.
Z. L. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.