Grad Obrazovanje

AGRONOMSKI FAKULTET OBELEŽIO 42 GODINE RADA

Dodelom diploma i nagrada najboljim studentima, Agronomski fakultet u Čačku danas je obeležio 42 godine postojanja. Dan ove renomirane visokoobrazovne ustanove je upriličen veoma skromno, uz poštovanje svih ustanovljenih mera za sprečavanje širenja korona virusa.

Agronomski fakultet svoje korene vuče još iz 60-ih godina prošlog veka, kada je u Čačku osnovana Viša poljoprivredna škola koja je radila nepunih 20 godina.


Kako je naglasio dekan Agronomskog fakulteta Tomo Milošević, ova visokoobrazovna ustanova, koja radi u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, osnovana je 9. oktobra 1978. godine i do sada je iznedrila više od 1.800 studenata redovnih, magistarskih, specijalističkih, master i doktorskih studija.

Dekan Agronomskog fakulteta Tomo Milošević

-Naš fakultet je ušao u vrlo zrele godine, osnovan je 1978. godine, a sada ulazi u 43. godinu postojanja. To je već duga tradicija i za to vreme mi smo ispoštovali sve zahteve društva i akademske zajednice koji se tiču naše osnovne delatnosti… Imamo razloga da se ponosimo -imamo redovne profesore na univerzitetima u zemlji i okruženju, direktore naučno-istraživačkih institucija, pogona, uspešne vlasnike firmi, koji su ostali na sopstvenim imanjima i proširili proizvodnju… – istakao je dekan Agronomskog fakulteta Tomo Milošević.

Nastava na Agronomskom fakultetu se izvodi na četiri studijska programana osnovnih akademskih studija: Opšta agronomija, Prehrambena tehnologija, Voćarstvo i vinogradarstvo i Zootehnika. Razvijena su dva studijska programa na master akademskim studijama: Agronomija i Prehrambena tehnologija i doktorske studije Agronomije. Kako je naveo dekan Milošević, studijski programi Agronomskog fakulteta su su dobili akreditaciju za narednih sedam godina.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka Mirjana Đoković uputila je srdačne čestitke kolektivu Agronomskog fakulteta, naglašavajući da je ova visokoobrazovna ustanava tokom svog četrdesetdvogodišnjeg rada pružila nemerljiv doprinos zajednici školovanjem izuzetno kvalitetnih kadrova.

Studenti kojima su danas uručene diplome navode da su na Agronomskom fakultetu stekli dragocena znanja koja odmah mogu da primene u praksi. Neki od njih su već pronašli zaposlenje i odlično se snašli u novoj ulozi, jer im je ova visokoškolska ustanova pružila šansu da steknu dragoceni kapital za čitav život, a to je znanje.

Danas su uručene i jubilarne nagrade članovima kolektiva koji su proveli 30 i 20 godina u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi.
V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.