Aktuelno Obrazovanje

AGRONOMSKI FAKULTET: SAVREMENA LABORATORIJA ZA KONTROLU KVALITETA VOĆA I POVRĆA ČEKA AKREDITACIJU

DSCN1060ZA BOLJU STUDENTSKU PRAKSU, ALI I DOBROBIT SVIH ČAČANA!

Agronomski fakultet u Čačku poseduje savremenu laboratoriju za kontrolu kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih priozvoda. Savremenu laboratorijsku opremu trenutno koriste studenti za svoje naučno-istraživačke radove, što bitno utiče na unapređenje kvaliteta nastave. Laboratorija je opremljena po najmodernijim standardima i sada je u toku postupak za njenu akreditaciju, kako bi u budućem periodu korist od ove itekako značajne investicije, pored studenata, imali i poljoprivrednici, kao i potrošači poljoprivrednih proizvoda.

Ukupna vrednost laboratorijske opreme, koja je uglavnom nabavljena posredstvom međunarodnih projekata, iznosi oko 500.000 evra. Uporedo sa nabavkom opreme, urađena je i adaptacija prostora za laboratoriju. Građevinski projekat je realizovan zahvaljujući sredstvima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Čačka i Agronomskog fakulteta. Kako ističe Vladeta Stevović, dekan Agronomskog fakulteta, uzimajući u obzir značaj zdravstvene bezbednosti hrane, formiranje i akreditovanje jedne ovakve laboratorije planirano je Strategijom razvoja Grada Čačka. U ovom delu Srbije ne postoji laboratorija ovakvog tipa, tako da su ovdašnji izvoznici poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda prinuđeni da odgovarajuće analize rade u Beogradu ili Vojvodini. Ipak, poenta čitave priče se ne sastoji samo u detektovnju pesticida i teških metala u prehrambenim proizvodima, već u uvođenju kontrole u celokupnom procesu tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje.

DSCN1037– U današnjoj pljoprivrednoj proizvonji koristi se ogroman broj pesticida. Sve to zahteva i pojačanu kontrolu proizvodnog procesa, a činjenica je da nemamo dovoljno agronoma na terenu. Do ovakvog stnja dovelo nas je gašenje velikih preduzeća, krah pljoprivrednih kombinata, zadrugarstva i snažna ekonomska kriza. Mnogi su potražili spas u poljoprivredi. U trci za zaradom, bez odgovarajućih iskustava i stručnog nadzora, snalazili su se kako su znali i umeli, pa je takva stihijna proizvodnja postala deo naše svakodnevice, što bi u narednom periodu svakako trebalo iz korena promeniti. Imajući u vidu značaj zdravstvene bezbednosti hrane, Grad Čačak je podržao naša nastojanja i za opremanje laboratorije izdvojio dva miliona dinara. Kada proces akreditacije bude završen, poljoprivredni proizvođači će biti u mogućnosti da u našoj laboratoriji redovno kontrolišu nivo pesticida i teških metala u voću i povrću. Naredni korak bi bio uvođenje stručnog nadzora nad proizvodnim procesom, ali za to bi trebalo pronaći odgovarajuća rešenja, koja bi omogućila da poljoprivredni stručnjaci budu daleko prisutniji na terenu – rekao je dekan Agronomskog fakulteta.

VRHUNSKI USLOVI ZA RAD STUDENATA

DSCN1051Dr Pavle Mašković, docent, inače šef katedre za prehrambenu tehnologiju, ističe da je rad u laboratoriji veoma interesantan za studente, koji su kompletiranjem ove nove laboratorije dobili idealne uslove da svoja teoretska znanja provere u praksi.

– Laboratoriju trenutno koristimo samo za naučno-istraživački rad, ali težimo da zaokružimo proces njene akreditacije, kako bismo mogli da radimo uslužne analize poljoprivrednih proizvoda za poljoprivrednike Čačka, pa čak i čitave zapadne Srbije – kaže dr Pavle Mašković.

ZA UNAPREĐENJE ZDRAVSTVENE BEZBEDNOSTI PROIZVODA

-Cilj nam je da pratimo proces proizvodnje, a ne samo da kontrolišemo gotov proizvod. U tome bi trebalo da se sastoji i značaj laboratorije, jer ona poseduje sve što je neophodno da se proprati proizvodnja. To otvara mnogo prostora za dodatni rad svih zaposlenih, ali i studenata na našem fakultetu, kako bi se unapredila poljoprivredna proizvodnja i podigao nivo zdravstvene bezbednosti proizvoda – navodi dr Ivan Glišić, docent i član katedre za voćarstvo.
Nakon pribavljnja akreditacije, najverovatnije polovinom ove godine, laboratorija u Čačku će moći i da izdaje sertifikate izvoznicima voća i povrća, što će im svakako doneti uštede na planu putnih troškova, jer se ove analize sada rade u drugim gradovima Srbije.

V. S.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.