Aktuelno Obrazovanje

AKTIVNOSTI UČENIKA MEDICINSKE ŠKOLE

Medicinska škola je osnovana pre šest decenija na zahtev službe čačanske Bolnice, jer je u to vreme Čačak imao 20 lekara opšte prakse, 18 lekara specijalista i oko 40 medicinskih sestara. Razvoj i modernizacija grada uslovili su i razvoj zdravstva. Narodni odbor Sreza Čačak doneo je 12. jula, 1958. godine, rešenje o osnivanju škole, a već 1. oktobra je otvorena. Nova školska zgrada imala je tri učionice sa pomoćnim prostorijama, kao internatski smeštaj. U stalnom radnom odnosu bila su tri nastavnika, jedan profesor srpskog jezika i dva nastavnika nege bolesnika. Prvi direktor dr Rade Ljubičić, a potom i dr Franjo Hercog, bili su u honorarnom radnom odnosu, podseća na istorijat Medicinske škole sadašnja direktorka Snežana Jolović:    

– Interesovanje mladih za poziv medicinske sestre je raslo iz godine u godinu, pa je škola ubrzo postala atraktivna sa svojim vaspitno-obrazovnim programom. Zbog nedostatka učeničkog prostora, internatski smeštaj se morao adaptirati, da bi se 1966. godine konačno zatvorio. Vremenom se broj odeljenja uvećavao, a školski objekat je usavršavan nabavkom najpotrebnijih nastavnih sredstava, što je doprinelo adekvatnom i savremenom obrazovanju učenika i afirmisalo Medicinsku školu, kao stručnu i popularnu.

Direktorka naglašava da Medicinska škola svoj uspeh svih ovih godina ne meri samo uspehom svojih učenika, već i njihovim humanitarnim radom, kojim se posebno ponosi. Sa različitih smerova (farmaceutski, ginekološko akušerska sestra, medicinska sestra, vaspitač… ), učenici su u velikom broju nastavljali školovanje na fakultetima i višim školama. U toku svog višedecenijskog rada, škola je zasluženo dobila brojna priznanja Crvenog krsta, Zavoda za transfuziju krvi, kao i mnogih drugih humanitarnih organizacija. Učenici su aktivno učestvovali i u sportskim aktivnostima, u kojima su postizali značajne rezultate. Učešće Medicinske škole na takmičenju od velike je važnosti, kako za učenike – takmičare, jer utiče na njihovu motivaciju, tako i za bolju afirmaciju škole i nastavnika, kaže direktorka i dodaje:

– Osnovna misija naše škole je profesionalno osposobljavanje budućih medicinskih radnika različitih profila. Škola planira svake godine uvođenje novih smerova, kako bi bila aktuelna i zanimljiva učenicima, a istovremeno i zadovoljila potrebe tržišta rada. Činimo sve da naša škola bude opremljena savremenim nastavnim sredstvima i uređena u skladu sa potrebama učenika i zaposlenih, da bude mesto gde kvalitetan i motivisan kadar stalnim usavršavanjem obezbeđuje učenicima kvalitetno obrazovanje, primenljivo u praksi i da bude otvorena za saradnju sa svim školskim i vanškolskim učesnicima vaspitno-obrazovnog procesa.

Pedijatrijska sekcija je prošlog meseca organizovala puno aktivnosti na zadovoljstvo učenika i njihovih profesora. Početkom decembra u prostorijama Udruženja dijabetičara održana je prezentacija i-Port aparata koji pomažu obolelima od šećerne bolesti, naročito deci koja primaju insulin više puta u toku dana. Dovoljan je samo jedan ubod i plasira se aparat kroz koji se daje insulin naredna tri dana, uz kontrolu nivoa šećera u krvi. Učenici su, uz pomoć doktorke, postavljali i-Port aparate deci oboleloj od ove bolesti.

– Promociji ovog novog aparata prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, zaduženi za društvene delatnosti, koji pomažu ovakve događaje i pozdravili su učenike i nastavnike. Naši đaci i nastavnici su saznali nešto novo i to znanje dalje mogu da koriste za edukaciju. Takođe, početkom decembra, učenici odeljenja III/4 održali su predavanje na temu “AIDS”, u Gimnaziji – podseća Snežana Jolović i napominje da su đaci Medicinske škole organizovali i aktivnosti povodom Međunarodnog dana deteta, 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Dana ljudskih prava… Detaljnije informacije o svim aktivnostima učenika Medicinske škole zainteresovani mogu pronaći na redizajniranom sajtu škole, koji redovno ažurira administrator Nataša Pantović, profesorka informatike.

Učenici i zaposleni ove škole podržali su i humanitarnu akciju “Osmeh na dar”, čiji je cilj bio da se ulepšaju novogodišnji praznici i izmami osmeh na lica ugroženoj deci širom Srbije. Učenici su, uz podršku odeljenjskih starešina, prikupili slatkiše, igračke, školski pribor i knjige za decu. Đaci su i ovoga puta pokazali humanost i saosećanje i masovno se odazvali akciji. Pored učešća u ovoj humanitarnoj akciji, Pedijatrijska sekcija Medicinske škole sa profesorkama Zoricom Gajić, Jasminom Jovanović i Oliverom Erić i Recitatorsko-dramska sekcija sa profesorkom Anom Pajević, uz podršku direktorke škole Snežane Jolović, organizovale su novogodišnju priredbu i prikupljanje poklona za paketiće za decu na Odeljenju pedijatrije u gradskoj Bolnici, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar “ i u Ustanovi za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak”.

– U oviru akcije “Dodaj svetu malo boje“, zaposleni Medicinske škole sakupljali su drvene bojice, flomastere, voštane boje, slikovnice, knjige za decu, bojanke… Ovi pokloni, zajedno sa slatkišima koje su prikupili učenici, uz novogodišnju priredbu, darivani su decu. Nadam se da smo svojim aktivnostima ulepšali praznike najmlađima – kaže profesorka Nataša Pantović.

Da su đaci ove škole svet obojili sa puno boje potvrđuju i oni koji su poklone dobili. U znak zahvalnosti na oglasnoj tabli osvanula je čestitka za učenike i nastavnike Medicinske škole…

N. R.

Оставите одговор