Sport

ANĐELA JE ROĐENA ZA BACAČKE DISCIPLINE

Na Dvoranskom Prvenstvu Srbije za pionire, održanom u Beogradu 1. marta, atletičarka „Slobode“ Anđela Obradović osvojila je zlatnu medalju u bacanju kugle. Do prvog mesta došla je sjajnim hicem u poslednjoj, šestoj, seriji od 13, 83 metara. Na taj način je za 33 santimetara nadmašila normu koja je potrebna za odlazak na Evropski olimpijski festival mladih, koji će naredne godine biti održan u Slovačkoj. Tim povodom je danas u prostorijama SC „Mladost“ na Gradskom stadionu AK „Sloboda“ organizovao konferenciju za novinare.

Ljubivoje Obradović, Mišo Marinković (predsednik Skupštine AK Sloboda), Ivan Pavlović, Dragan Urošević, Anđela Obradović, Slobodan Nidžovič, Miloljub Ristanović

U bacanju kugle ove godine je učestvovalo 18 takmičarki. Konkurencija je bila izuzetno jaka i svake godine je sve jača. Time ovaj rezultat dobija na značaju. Do takmičenja u Slovačkoj ima još dosta vremena da ona još više napreduje i sazri kao sportista, pa da pokuša da se umaeša i u borbu za medalju. Ona ima volju i želju, a to pokazuje njeno ostajanje u atletici, što u današnje vreme nije nimalo lako, pošto uslovi za bavljenje ovim sportom u našoj zemlji nisu najsjajniji – rekao je Ivan Pavlović, presednik Atletskog saveza Centralne Srbije.

Pre zlata u konkurenciji starijih pionirki Anđela je na Državnom prvenstvu za mlađe juniorke uspela da se domogne bronzane medalje, što samo pokazuje da se radi o devojčici koja obećava.

Atletikom sam počela da se bavim u školi. Aktivno u klubu treniram godinu i po dana i ovo je moj najbolji rezultat. Najviše treniram kod kuće i to svaki dan po savetima koje mi daje trener. To mi ne pada teško, jer volim ovaj sport – kaže Anđela Obradović, učenica osmog razreda OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima.

Ostvarila je odlične rezultate u bacanju kugle, ali je sve moglo da bude i drugačije.

– Moja ideja je bila da Anđelu pripremam za bacanje koplja, ali uslovi u Parnjanima to nisu dozvoljavali, pa smo počeli sa treninzima bacanja kugle. Od samog početka pokazala je izuzetnu odgovornost, posvećenost, inteligenciju, kao i predispozicije za bacačke disipline. Posle Republičkog školskog prvenstva, na kome je osvojila medalju, doveo sam je u „Slobodu“ i tako je počela ozbiljno da se bavi ovim sportom. Za ovu godinu plan je da se stabilizuje na daljinama preko 13 metara, a njene mogućnosti su za rezultat preko 14 metara. Tada bi mogli da „napadnemo“ i pionirski rekord Srbije, a to bi bila najbolja priprema za odlazak u Slovačku – podsetio se Anđelinih početaka i izneo utiske o njenim trenutnim mogućnostima njen trener Miloljub Ristanović, nastavnik fizičkog u OŠ „Ivo Andrić“.

Za ostvarivanje vrhunskog rezultata potrebno je obezbediti i odgovarajuće uslove.

– Klub će sa svoje strane učiniti sve da omogući sprovođenje u delo plana i programa priprema koje bude napravio Miloljub. Stepen sprovodjenja zavisiće najviše od sredstava, a ja se nadam da ćemo uspeti da ih obezbedimo, kako bi Anđela izrasla u jednu vrsnu atletičarku, jer za to ima izuzetne sklonosti – optimista je Slobodan Nidžović, trener u AK „Sloboda“

Pred upravom kluba je izuzetno važan i težak zadatak stvaranja što boljih uslova, ne samo za Anđelu, već i za druge atletičare.

– Anđelini rezultati obavezuju sve nas u klubu da uložimo dodatne napore kako bi joj omogućili što bolje uslove za napredak. Očekujemo da i naš generalni sponzor Kompanija „Sloboda“ prepozna njen rezultat i još više pomogne, kako bi se što bolje pripremila za predstojeća takmičenja. Nadamo se da i od Grada Čačka dobijemo nešto veća sredstva, nego što smo da sada dobijali. Obavili smo i kontakte sa potencijalnim sponzorima, pa nije isključeno da i neke firme učestvuju u obezbeđivanju potrebnih sredstava – naveo je načine kako do njih doći predsednik AK „Sloboda“ Dragan Urošević.

Uloga roditelja u razvoju svakog mladog sportiste je nezamenljiva. Ni Anđela tu nije izuzetak, a poruka njenog oca Ljubivoja je da decu što više treba okrenuti sportu i tu ne sme da se postavlja nikakva dilema.

V. D.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.