Kultura

“ŽELE I PRIJATELJI” ODUŠEVILI PUBLIKU

U velikoj sali Doma kulture, čačanska publika je mogla da uživa u pravom folklornom spektaklu, pod nazivom “Žele i prijatelji”, na koncertu koji je organizovalo KUD “Dule Milosavljević Žele”. Pored domaćina, u Čačku su posle duže vremena gostovala dva folklorna ansambla, akademsko kulturno-umetničko društvo “Sonja Marinković“ iz Novog Sada i akademski folklorni ansambl „Oro“, pri Studentskom kulturnom centru, iz Niša. U programu su učestvovali prvi izvođački ansambli ovih društava, pevačke grupe i narodni orkestri.  

– Publika je na koncertu uživala u igrama iz svih krajeva Srbije. Program je bio podeljen na tri dela, pored ansambala, nastupili su i narodni orkestri i pevačke grupe. U prepunoj sali, više od 150 izvođača izvelo je koreografije iz Vojvodine, Knjaževca, niškog kraja i našeg okruga, a publika je bila oduševljena, nije štedela dlanove i više puta je ansamble vraćala na bis. Zadovoljan sam spektaklom koji smo organizovali – rekao je za naš list Vojin Jakovljević, predsednik KUD  “Dule Milosavljević Žele”. 

Sva tri društva su učesnici poslednje Republičke smotre folklornih ansambala Srbije, a prema rečima predsednika “Žela”, njihova međusobna saradnja traje već godinama.  

– Sa akademskim kulturno-umetničkim društvom “Sonja Marinković“ poslednji koncert smo održali 2015. godine, ali smo više sarađivali na festivalima. Takođe, imamo odličnu saradnju i sa akademskim folklornim ansamblom „Oro“ iz Niša. Krajem ove godine, u novembru, bićemo domaćini Republičke smotre folklora, koja će okupiti najbolja kulturno-umetnička društva – najavio je Jakovljević.

Poslednjih meseci KUD “Dule Milosavljević” je bilo veoma aktivno. Posle petnaestodnevne turneje u Španiji, usledili su mnogi nastupi. Nakon nedavnog spektakla i tradicionalnog Svetosavskog koncerta koji je prethodio, “Žele” će 14. marta organizovati koncert svih dečjih grupa, a u aprilu predstoji i Uskršnji koncert. Zajedno sa Turističkom organizacijom Čačka i Gradom, KUD “Dule Milosavljević” će u avgustu organizovati Etno festival, u kome će učestvovati ansambli iz Španije, Egipta, Meksika, Kanade, a članove ovog društva tokom leta očekuju i brojni festivali u inostranstvu.

Inače, “Žele” je 2014. godine imao 80 članova, a danas više od 400.     

N. R.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.