Baletski i Plesni studio: ČAROBNI SVET IGRE

1MISIJA KOJA TRAJE – ČETIRI I PO DECENJE DOMA KULTURE (9)

ČAROBNI SVET IGRE

Baletski i Plesni studio Doma kulture Čačak i njihov rad sa decom i mladma predstavljaju značajan segment u radu kulturne ustanove koja postoji četiri i po decenije

Dugo je bila želja odgovornih u Domu kulture da sa radom krene Baletski studio. Uslovi su stekli tek krajem 1980. Godine, kada je doneta odluka da se baletska sala smesti u prostor u kome se održavala nastava stranih jezika. Kada je rešeno pitanje prostora, ostala je još jedna enigma – koga angažovati za nastavnika. Iskustvo stečeno iz Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Beogradu u kome je svojevremeno radio dalekih šezdesetih, Milijan Milošević (direktor Doma kulture Čačak) i saveti iskusnijih kolega da je najbolje angažovati kao stručne saradnike i nastavnke u radu sa decom i mladima proverene stručnjake, Crni je primenio i u slučaju Baletskog studija. Na predlog rukovodioca Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu angažovana je Margita Marković, primabalerina baleta Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i iskusni baletski pedagog, nastavnica Baletske škole „Luj Davičo“ u Beogradu. Margita je bila i osnivač baletske škole u Podgorici, a imala je i uspešnu baletsku grupu MaiMa. Margitinim angažovanjem Dom kulture je dobio jednog od najboljih stručnih saradnika.

2Prema instrukcijama Margite Marković izvršena je i potrebna adaptacija prostora za baletsku salu i nabavljena je potrebna oprema. Stvoreni su svi potrebnu uslovi za početak rada koji je zvanično otpočeo 1981. godine. Baletski studio je bio preteča redovne Baletske škole koja danas postoji i radi sa svojim izdvojenim odeljenjem u Čačku. Na samom startu je upisano 80 polaznika. Baletski studio je funkcionisao po uzoru na Baletsku školu „Luj Davičo“, program rada je bio istovetan. Polaznice su razvrstane u dve grupe, u zavisnosti od uzrasta, a od najtalentovanijih devojčica formirana je kasnije posebna grupa kojoj je Margita poklanjala naročitu pažnju. Nakon godinu dana postojanja, Baletski studio je učestvovao i na mafestaciji Radost Evrope uz prenos Evrovizije. Nastupi su se nizali uglavnom na gradskim priredbama i manifestacijama. Usledili su i uspesi, osvojena prva mesta na Smotri modernog baleta Srbje u Beloj Palanci. Zahvaljujući Margiti i njenim vezama sa Baletskom školom „Luj Davičo“, otvorena je i baletska škola (izdvojeno odeljenje) u Čačku 1995. godine. Mnoge devojčice iz Čačka su nastavile svoje dalje baletsko obrazovanje. Velika praznina u radu Baletskog studija nastaje nakon smrti Margte Marković 1996.

345Baletski studio je 2010. Godine ponovo učestvovao na manfestacji Radost Evrope“, ovaj put pod vođstvom nekadašnje učenice BS Doma kulture, Snežane Mitrović. Sa koreografijama Ivane Dunjić, Baletski studio je osvojio brojne nagrade na domaćim i stranim takmičenjima.

6PLESNI STUDIO DOMA KULTURE

Plesni studio Doma kulture je nedavno sjajnm nastupom obeležio četiri decenije postojanja. Nastupili su mnogi bivši članovi uz prisustvo nastavnika plesa i koreografaMarsela Davidova iz Beograda, koji je nekad u čarobni svet igre i modernog plesa uveo brojne Čačane . Uz koreografije Zorana Glišića Plesni ansambl je godinaa imao nastupe širom SFRJ, a prvi je bio u Knjaževcu 1979. godine. Od 1989. Godine Marsela Davidova je nasledila Ina Erić. Nekada jedinstveni Plesni ansambl se kasnije podelio u više grupa, a jedna od njih je i „Luna“ koja je počela sa radom 1993. godine i u okviru Doma kulture uspešno je radila do 1997. , a dalje nastavlja samostalan rad zbog promene zakona. Luna svake godine održava svoje tradicionalne i uvek dobro posećene koncerte na sceni Doma kulture.

7(Nastaviće se)

Dušan Darijević

Za pripremu teksta korišćen materijal iz monografije „Dom kulture Čačak – 40 godina“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.