Aktuelno Društvo

БИВШИ РАДНИЦИ ФРА ОРГАНИЗОВАЛИ ПРОТЕСТ ИСПРЕД ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА И ПРИВРЕДНОГ СУДА У ЧАЧКУ

ТРАЖИЛИ ДА СЕ ИСПОШТУЈЕ ДОГОВОР СА МИНИСТАРСТВОМ ПРИВРЕДЕ

Бивши радници Фабрике резног алата су данас организовали протест испред Јавног тужилаштва и Привредног суда у Чачку, изражавајући незадовољство што што надлежне институције нису реаговале поводом поднетих кривичних пријава против руководства Фабрике. Незадовољни радници су захтевали да се испоштује договор са Министарством привреде о организовању производње и уплати заосталих плата, као и пореза и доприноса за које је држава обезбедила новац, али, упркос томе, они нису измирени, јер руководство Фарбике није доставило Филијали ПИО потребене обрасце, због чега је исплата и обустављена. Протест бивших радника ФРА је организован само сат времена пре почетка расправе о покретању стечајног поступка.

Револтирани што још увек нису добили заостале плате и што им нису уплаћени порези и доприноси за последњих 11 година рада, бивши радници ФРА су данас покушали поново да утичу на надлежне у држави да се њихов проблем коначно разреши.

Радослав Којовић истиче да је у ФРА провео 37 година и да је дошао на протестни скуп, како би утицао на надлежне у држави да се проблеми бивших радника разреше:

-Фабрика резног алата је изградила пола Чачка и сматрам да треба и даље да ради. Залажем се за то да се организује производња и да се радници врате у погон. Ја верујем у институције у овом граду и држави, али морам да кажем – била би велика срамота да дозволе да се једна оваква фабрика затвори. Реч је о бренду који је познат у свету, али који није искоришћен у ово време, а због чега, није ми јасно.

-Провела сам 38 година у овом колективу. Самохрана сам мајка и веома тешко живимо. Дошла сам да подржим овај протестни скуп, како бисмо утицали на надлежне да нам исплате оно што нам припада. Људи су остали без посла и немају од чега да живе – каже Љиљана Аничић, бивши радник ФРА.

ОДБИЈЕН ПРЕДЛОГ ЗА УВОЂЕЊЕ СТЕЧАЈА У ФАБРИЦИ

Привредни суд у Чачку је на данашњем рочишту одбио предлог да се отвори стечај над Фабриком резног алата, јер се томе успротивило Министарство одбране.

Како је објаснио Ђелић, председник Независног синиката ФРА, предлог да се отвори стечај је одбијен, јер не постоји изричита сагласност за његово увођење. Министар Небојша Стефановић је у допису указао на то да би се отварањем стечајног поступка прекинула производња наоружања и војне опреме, што би директно угрозило снабдевање привредних друштава одбрамбене индустрије Србије. Стефановић је у свом допису, такође, навео да је набавка алата са стране изузетно отежана и вишеструко скупља, а да се на њихову испоруку чека много дуже.

Председник Индустријског синдиката ФРА Душан Ђелић

Проблем се састоји у томе, сматра Ђелић, што је Привредни суд наложио да и даље остану на снази мере забране рада и производње које је донело Министарство привреде, па се онда, само по себи намеће и питање на који начин може да се настави снабдевање наменске индустрије Србије.

-На рочишту сам изнео податак да у фабрици ради 45 људи, везаних уговором са једном приватном фирмом која користи радни простор и опрему ФРА. Предстечајни управник је навео да је прегледом имовине Фабрике установио да су магацини и сви погони запечаћени, а радници имају другачија сазнања, што код њих изазива револт. Иритирани целокупном ситуацијом, затражили смо да се стечај отвори, како бисмо наплатили заостаала потраживања и да се из тог стечаја отвори могућност закупа халског простора, да 200 радника добије посао, како је то и договорено са ресорним министарством – нагласио је Ђелић.

Након завршетка расправе о покретању стечајног поступка, група револтираних радника је затражила пријем код градоначелника Чачка. Током разговора је договорено да се закаже састанак у Влади Републике Србије са премијерком, коме ће присуствовати представници синдиката ФРА, Министарства одбране и Министарства привреде.

В. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.