Kultura

БРАНКУ КУКИЋУ У СПОМЕН НА РАНКА МУНИТИЋА

Овогодишњи добитник Награде “Трепетало за Трогира”коју је 2012. године, као признање регионалног карактера основао и додељује Центар за медије “Ранко Мунитић” из хрватског града Трогира, како наводи портал SEE.cult.org, је чачански књижевник и издавач Бранко Кукић. Награда је Кукићу уручена у недељу, 3. априла, традиционално на дан рођења Ранка Мунитића (1943-2009), чувеног југословенског филмског сценаристе, критичара, публицисте, теоретичара, врсног познаваоца стрипа, анимираног и документарног филма у бившој Југославији.

У образложењу Награде “Трепетало за Трогира”, наводи се да ју је Бранко Кукић завредео  за „огроман допринос издаваштву и периодици, култури генерално, као и за немерљив утицај на формирање књижевног, уметничког укуса и погледа на свет многих генерација на овдашњим просторима откривањем мало познатих или непознатих дела из књижевности, филозофије и психологије, те упознајући нас са речником имагинарних места, тајном историјом културе XX века и богатствима светске духовне баштине“.

Кукић већ више од четири деценије, како је истакао у образложењу регионални жири, а преноси портал SEEcult.org, „одржава право мало издавачко чудо – часопис „Градац“ за књижевност, уметност и културу, који је преживео неколико држава и режима, разне изазове и кризе, којима током времена нису успевали да се одупру по тиражу и дистрибуцији много већи часописи.

Историчар уметности и кустос Мирослав Карић, као члан жирија, који су чинили и Зорица Јевремовић Мунитић, оснивач Центра за медије “Ранко Мунитић”, Вељко КрулчићМилета Продановић и Јасмина Реџић Гавранкапетановић истакао је да “Јединствене концепције у овдашној периодици, одржавајући висок квалитет текстова пажљвим избором тема, појава, аутора, необележених тренутном модом, којима је сваки број био посвећен, „Градац“ је постао не само део сваке озбиљније кућне библиотеке, већ се нашао и на списковима универзитетске литературе и обавезног штива за сваког ко је хтео да унапређује и шири хоризонте својих знања о различитим културама и традицијама, савременим тенденцијама у уметности, мисаоно и стилски провокатиним поетикама у књижевности, филозофским и теоријским разматрањима цивилизацијских феномена”.

„Градац“ је опстао и равноправно стао уз часописе сличне оријентације у свету. Посвећујући пажњу темама и ствараоцима који су на свет гледали из другачијег угла, тј. дефинишући концепцију часописа као “поглед искоса“, у оквиру истоимене издавачке куће, Кукић је 1985. године покренуо и библиотеку “Алеф” – посвећену делима из филозофије, социологије, психологије, религије и уметности, која говоре о проблемима и дилемама и кретањима савременог света, која са више стотина издања представља један од најугледнијих пројеката у домаћем издавашту. Такође, покретач је едиције “Цвеће зла”, у оквиру које се објављују књиге које описују и проучавају свет човекових уживања, едиције “Талас”, посвећене делима политике и филозофије историје, едиције “Лађа” са делима домаћих савремених аутора… Иницирао је и објављивање посебних издања… истакао је жири у Трогиру.

Кукић је добитник бројних признања, а потписује књиге поезије “Онај”, “Празно” и “Стикс”, као и низа есеја о књижевности и ликовној уметности (Пут у замак, Сликарство и краљевство, Успомене на сликарство – са Басаром, Албахаријем и Аћином…, а највио је да је у припреми и нови број часописа „Градац“, који је посвећен новосадској авангардној сцени.

Захваливши на признању, како наводи портал SEEcult. org, Бранко Кукић је истакао да би – да постоје нека чуда у фантастичном смислу – први добитник те награде требало да буде заправо сам Мунитић, као човек који припада линији источно-јадранске цивилизације – како ју је често називао Мирослав Крлежа, а која, нажалост, све више замире и такорећи је потпуно заборављена… Намерно није хтео да каже да је то култура, јер је та реч њему била недовољна, па је за њега то у ствари цивилизација, рекао је Кукић, подсетивши том приликом на огроман допринос Ранка Мунитића тој култури.

Приредила: З. Л. С.

Фото: Срђан Вељовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.