Grad

Чачак добио новац за решење стамбеног питања осетљивих друштвених категорија

Заменику градоначелника Чачка Владану Милићу, јуче у Београду, је свечано уручен Споразум о донацији 1.318.000 долара од представника Европске Уније у Србији. Овим новцем у Чачку ће бити финансирана изградња и куповина станова, као и грађевинског материјала, за социјално осетљиве категорије становништва, а у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе“. Град ће из својих средстава уложити 21,7 милиона динара.

У  конкуренцији 19 локалних самоуправа које су добиле средства, пројекат Града Чачка је оцењен као најбољи, а односи се на најосетљивије категорије, у које спадају Роми, жртве породичног насиља, особе са инвалидитетом и младе особе које су одрасле у хранитељским породицама или установама социјалне заштите. Ово је још једна значајна донација Европске Уније у Србији.

Стечени су сви предуслови за почетак реализације пројекта, који подразумева превасходно решавање стамбеног питања за наведене категорије друштва.

У насељу Обреж готова је грађевинска дозвола за потребе изградње вишепородичног стамбеног објекта, у коме ће се налазити  12 станова и два  простора за заједничко дружење ових особа. Такође, планирана је куповина 14 сеоских домаћинстава, свако у вредности од 19.000 долара, као и набавка грађевинског материјала за доградњу 12 стамбених јединица, којима је потребна реконструкција.

Пројекат стамбеног збрињавања употпуњен је и мерама усмереним на образовање и усавршавање, што ће припадницима осетљивих категорија помоћи да лакше дођу до посла. У плану су и такозване „меке мере“, односно осамостљивање за живот, њихово упућивање у будуће послове, па ће неки од простора, који ће се налазити у објектима који се граде, бити на располагању да у њему ове особе организују сопствену делатност.

У току су припреме за тендере за извођење јавних радова, а биће организован читав низ радионица на којима ће бити представљени услови за учешће на конкурсу за ове категорије. О конкурсу ће се више знати ускоро, а јавност ће бити благовремено обавештена.

Ча Глас

Фото: Кабинет градоначелника

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.