Kultura

ČAČAK – GRAD PISACA I KNJIŽEVNOSTI

ČAČAK – GRAD PISACA I KNJIŽEVNOSTI

Ovu, možda pretencioznu tezu na prvi pogled lako je objasniti.
U Čačku se izdaje časopis za umetnost kulturu i književnost „Gradac“. Dugogodišnji urednik Branko Kukić je poznati borac za prave kulturne i društvene vrednosti, ima više objavljenih pesničkih i esejističkih knjiga. U Čačku živi i Vladan Matijević, jedan od dobitnika Ninove, ali drugih značajnih književnih nagrada za književnost. Vladan je autor brojnih knjiga proze, poezije i esejistike. U Čačku živi i jedan od najznačajnih pesnika srpske današnjice, dobitnik brojnih nagrada Živorad Nedeljković. Da ne zaboravimo i jednu od najvećih i najdugotrajnijih pesničkih manifestacija u Srbiji i regionu – Disovo proleće, koje se održava svakog proleća, a čiji su laureati bili najveća imena jugoslovenske i srpske poezije. U Čačku živi pisac i knjižar Savo Stijepović, od nedavno dobitnik Deretine godišnje nagrade za neobjavljeni roman „Sredozemlje“, o kojem će se tek čuti. Savo je autor dve pesničke knjige, tri romana i priredio je dva broja časopisa „Gradac“, o Morisonu i Keruaku i vrstan je poznavalac pop kulture. U Čačku živi i Milen Alempijević, autor zapaženih knjiga kratkih priča i romana, ali i knjige o jazzu i priređivač jednog broja „Gradca“ o jazz-u. Alempijević je umetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma „Animanima“ u Čačku i urednik filmskog i video programa Doma kulture. Najčitaniji čačanski pisac i pisac čije su knjige najtraženije godinama u Gradskoj biblioteci je šumadijski Tolstoj – Mića Milovanović, autor brojnih pesničkih i pre svega proznih knjiga, romana. Čačak se može pohvaliti i odličnim spisateljicama: Jovankom Živanović, autorkom dva izuzetna romana, Milkicom Miletić i Jelenom Ćuslović – koja ponosno nosi slavu jedne od najčitanijih spisateljica na fejsbuku, gde je do sad objavljivala svoje izuzetne priče, a uskoro se očekuje i njena prva knjiga priča. Jelena je i prevodilalac na engleski sjajne knjige priča „Besani“, Gorana Stojičića. U Čačku je začeta i književna, pre svega pesnička alternativa – Društvo Živih Pesnika, sa čak tri štampana zbornika poezije sa pesmama autora iz čitavog regiona. Iza cele priče su čačanski pesnici: Nikola Šipetići Vladimir Protić. U Čačku živi i Boris Kapetanović, autor više pesničkih knjiga i zbirke priča, tu je i sjajna pesnikinja Ivana Pajić, a ne smemo zaboraviti ni Danijelu Mikić Kovačević, sjajnog tumača savremene srpske proze i poezije i osobe koja se svojim sjajnim programima zalaže za afirmaciju zavičajnih pisaca.
Ima tu i drugih autora, a nismo pominjali one poreklom Čačane, koji žive i rade u većim sredinama, već samo one koji su tu sa nama i dele našu svakodnevnu muku. Čačak ima i tradiciju negovanja izuzetnih profesora književnosti, a pomenimo samo neke, koji sada rade i predaju: Slobodan Nikolić, Dejan Krunić, Vladimir Dimitrijević.
Neki drugi gradovi bi bili ponosni na činjenicu da u njemu živi ne mali broj značajnih savremenih pisaca, koji jesu prava, živa kulturna vrednost ovog grada, njihovo delo treba čitati i istraživati, oni su ponos i znamenitost Čačka. Mi smo skloni tome da veličamo samo mrtve pisce i pesnike, a na žive zaboravljamo, da su tu pored nas, da smo po njihovom delu prepoznatljivi kao grad i zajednica, zato ih čuvajmoi ponosimo se njima kako to dolikuje i prestanimo da se ponosimo samo onima davno preminulim i za koje smo sve učinili da ih odavde za života što pre proteramo. Danas kada mnogi iz ovog grada beže glavom bez obzira iz raznih razloga, više nego značajna činjenica je da Čačak u svojim nedrima čuva srž i ono najbolje srpske književnosti, umetnosati i kulture.

Dušan Darijević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.