Grad

ČAČAK JEDAN OD ŠEST NAJUGROŽENIJIH GRADOVA OD ZEMLJOTRESA U SRBIJI

Prema broju stanovnika i seizmičkom hazardu, odnosno verovatnoći nastajanja zemljotresa na posmatranom prostoru u određenom vremenskom intervalu, Čačak spada u grupu od šest najugroženijih gradova u Srbiji po tom pitanju.

Srbija se ubraja u države sa umerenom seizmičkom aktivnošću, a zabeležene magnitude zemljotresa od 1900. godine do danas nisu dosegle vrednost od šest jedinica po Rihteru, ipak zemljotres u Kraljevu 2010. godine imao magnitudu od 5,4 jedinice, sa velikim materijalnom štetom.

Polazeći od istraživanja čiji je rezultat Karta seizmičkog hazarda (RSZ), najviši intenzitet – IX stepena MCS (sa oko pet odsto od ukupne površine) imaju zone sa visokim osnovnim hazardom i nepovoljnim uslovima lokalnog tla u prostoru regiona Republika Srbija – jug (u dolinama Velike, Zapadne i delom Južne Morave, zatim na granici sa Severnom Makedonijom – Preševo i Bujanovac), pogranični delovi Vojvodine sa Rumunijom (deo Banata) i Kosovo i Metohija sa Albanijom (Đakovica, Peć).

Oko polovine teritorije je u zonama od VIII do IX stepena, tj. ceo region Srbija – jug.

Seizmička opasnost je najniža u istočnoj Srbiji i na jednom delu Bačke u Vojvodini, navodi se u delu dokumenta Prostornog plana Srbije od 2021. do 2035. godine

Posledice seizmičkog hazarda, pri istom očekivanom maksimalnom makroseizmičkom intenzitetu po stanovništvo su najveće u urbanim sredinama zbog gustine naseljenosti i brze i nekontrolisane urbanizacije.

Prema broju stanovnika i seizmičkom hazardu najugroženiji urbani centri su: Jagodina, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Novi Pazar i Loznica.

Poseban problem predstavlja visoka seizmička povredljivost stambenog fonda, s obzirom na veliku zastupljenost najpovredljivijih stanova klasa A i B (do 15 odsto u urbanim i do 43 odsto u ruralnim sredinama).

Podsetimo, u blizini Čačka, u proteklih 15 godina dogodila su se dva snažna zemljotresa. Epicentar najsnažnijeg potresa jačine 5,4 stepeni po Rihteru je bio u susednom Kraljevu 03. novembra 2010. godine. Tada su poginule dve osobe, a pričinjena je velika materijalna štete. Drugi, jačine 4,5 jedinica rihtera dogodio se 15. februar 2008. godine, a epicentar je bio na padinama planine Jelica. Taj zemljotres pričinio je materijalnu štetu na nekoliko stotina objekata u Čačku. 

Izvor: MNA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.