Društvo

U GIMNAZIJI ODRŽAN UGLEDNI ČAS NARODNE TRADICIJE

Učenici drugog razreda Gimnazije, u saradnji sa Narodnim muzejom, organizovali su ugledni čas narodne tradicije. U glavnom holu škole đaci su predstavili rezultate svog rada u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, odnosno prikazali su običaje iz životnog i godišnjeg ciklusa, podsetivši na neke stare zanate, narodnu književnost, etno-muziku i socijalnu kulturu.  

– Reč je o važnom projektu koji ima za cilj čuvanje kulturnog identiteta i jačanje svesti kod mladih na polju njegove zaštite, čuvanja i daljeg prenošenja. Od početka ove školske godine, od septembra, učenici su se sa profesorkom Radmilom Radmilac aktivno bavili očuvanjem kulturnog nasleđa i našeg nacionalnog identiteta. Đaci su u okviru ovog izbornog predmeta redovno dolazili u Muzej, na konsultacije, učestvovali u nekim radionicama, čitali adekvatnu literaturu i za ugledni čas pripremili niz predavanja, kako bi pokazali šta su naučili iz naše narodne tradicije. Imajući u vidu opštu globalizaciju i činjenicu da su deca danas uglavnom na Internetu i da ih najviše zanima šta se radi u svetu, važno je naglasiti da su đaci odlično savladali običaje naše narodne tradicije, ali i pokazali veliko razumevanje i ljubav. U suštini skloni smo da svoje potiskujemo u stranu, a da tuđe prihvatamo. Međutim, možemo se pohvaliti da su deca shvatila pravi put, da nije samo bitno koliko su dobri đaci, koji će fakultet završiti, da li će otići u inostranstvo, jer  narodnu tradiciju, izvornost, korene iz svoje kuće i zemlje nose svuda sa njima. Učenici su predstavili nekoliko naših običaja – srpske svadbe, krsne slave, Bele pokladne nedelje, našu tradicionalnu hranu, naše stare zanate, a podsetili su i na mitska bića, koja su jako karakteristična u našem narodu i sežu u duboku praistoriju. Divna je bila prezentacija i o proizvodnji hleba, sladoleda, mlečnih proizvoda. Đaci su predstavili i sva tri elementa koja se nalaze na reprezentativnoj Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a to su, pored krsne slave, i kolo i pevanje uz gusle – rekla je Snežana Šaponjić Ašanin, etnolog Narodnog muzeja.

Profesorka filozofije i izbornog predmeta “pojedinac, grupa i društvo” Radmila Radmilac, naglasila je da je ovaj ugledni čas rezultat saradnje učenika sa Narodnim muzejom:   

– Izborni predmet se realizuje u okviru projektne nastave, a najvažnije je da su projekat realizovala deca, odnosno da su našu tradiciju predstavila koristeći i savremena, moderna sredstva.

Učenica II/4 razreda Marija Petrović, smatra da ovakav način rada đacima pruža šansu da se upoznaju sa tradicionalnim vrednostima, da budemo “korak bliži tradiciji svojih predaka”: 

– Mislim da je kod nas ustaljena loša navika da uvek hvalimo tuđe, a da svoje stavljamo na stranu i zaboravljamo. Ovo je odličan način da se nekako vratimo svojim korenima.

Luka Domanović, učenik II/8 razreda, za izborni predmet “pojedinac, grupa i društvo” se opredelio zbog interesovanja za našu tradicionalnu kulturu i stare običaje, koji se danas uglavnom zaboravljaju:  

– Dešava se da neka deca na naše običaje reaguju smehom. Ali, to je posledica neznanja, jer nisu upoznali pravu kulturu Srba. Hteli smo na lep način da prikažemo kako su naši stari nekada živeli, u kakvim uslovima i kako su opstali. Moja grupa je na uglednom času u tri čina predstavila srpske svadbene običaje.

Grupa učenika, među kojima je bila i Antonina Đoković, učenica II/4 razreda, govorila je o mitskim bićima slovenske kulture, a izdvojila je vampire, drekavce i todorce.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.