Društvo

ЧАЧАК ВЕЛИКО ГРАДИЛИШТЕ – ГРАД КАО СУИНВЕСТИТОР

Поред приватних инвеститора којима је станоградња интересантна посебно последњих пет, шест година, за значајан број станова суинвеститор је Град Чачак. Овде се, првенствено, мисли на станове за посебне категорије становника, који су изграђени преко разних  програма. Овим стамбеним фондом газдује Град Чачак, преко Градске стамбене агенције. За две деценије скоро двадесет нових стамбених зграда изграђено је у Кошутњаку, на Обрежу, Љубић кеју… У том фонду су и куће које су купљене за потребе социјалног становања. О овим становима разговарали смо са Бранкицом Јелић, директорком Градске стамбене агенције, која је у Чачку формирана 2005. године, управо да би био спроведен СИРП програм, за који је Чачак био одабран, као један од седам градова у Србији.

Бранкица Јелић, директорка Градске стамбене агенције

– У оквиру тог програма у Кошутњаку је изграђено укупно 76 станова, 61 за потребе избеглих, а 15 је било намењено локалном становништву. У насељу Кошутњак изграђено је укупно 13 зграда различите спратности, са укупно 102 стана. На истој локацији је 14 станова за ратне војне инвалиде и 12 за самохране родитеље – подсећа директорка Јелић.

Фото: ГСА Чачак

На Обрежу су прво изграђене куће са по четири стана, укупно 24 стамбене јединице, преко тадашње Републичке агенције за становање. Станови су, каже Јелић, били намењени самохраним родитељима и особама са инвалидитетом.

Фото: ГСА Чачак

У априлу прошле године у насељу Обреж изграђена је и стамбена зграда са 12 станова у оквиру пројекта „Не остављајући никога иза себе – адекватно становање и активно укључивање осетљивих друштвених група у Чачку“. Носилац пројекта, који је највећим делом финансирао УНОПС (Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге), је Град Чачак, а партнери су били Градска стамбена агенција, Центар за социјални рад, Центар „Зрачак“ и Удружење грађана IDC из Београда. По први пут су додељени станови женама жртвама насиља, деци која су до пунолетства била у хранитељским породицама, као и припадницима других социјално осетљивих категорија…

– Поред тога, Град Чачак купио је још 14 кућа са окућницом за припаднике социјално осетљивих категорија, који су добили и средства за реконструкцију. Такође, још 18 корисника добило је новац за обнову својих домова. За све, укупно 44 породице обезбеђен је програм економског оснаживања и едукације, односно обуке за услужне делатности које су сами одабрали. За њих је набављена и одређена опрема и материјал за рад, па су неки одабрали штампарску делатност, повртарску производњу, усклужно сечење дрва… – наводи Јелић.

Последња у овом низу је зграда на Љубић кеју, у којој је станове добило 25 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске. Ова зграда је изграђена преко Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, односно РХП програма, који највећим делом финансира Развојна банка Савета Европе.

Овај програм је по први пут омогућио откуп станова. Према Закону о избеглицама, квадрат стана је по упола мањој цени од просечне тржишне (по процени Пореске управе), а заинтересовани овај износ плаћају у ратама, до 25 година.

– Сав новац, укључујући и за закуп за остале станове, иде у градски буџет. Град је власник свих зграда, осим објекта на Љубић кеју, јер су станари ушли у процес откупа. За сада је само један корисник потпуно откупио стан . У сваком случају, и ова средства су значајна за занављање градског фонда – закључује Јелић.

Градска стамбена агенција сада припрема пројекте за наредну годину и прати конкурсе донатора. Према речима директорке Бранкице Јелић, фондови за станоградњу су мањи него ранијих година, јер су донатори више усмерени на обнову кућа и зграда.

В. Т.

ВЕЛИКИ БРОЈ НАПУШТЕНИХ СТАНОВА

Према последњем попису, у Чачку је 2022. године било укупно 55.028 станова (у зградама и кућама), од чега је у градским насељима 32.443. Укупно настањених је 40.766. Чак 1.638 ушли су у попис као напуштени. У градским насељима у овој категорији су 399, а у сеоским 1.239 станова.

Извор: Републички Завод за статистику

ЗА ДЕЦЕНИЈУ ВИШЕ ОД ЧЕТИРИ ХИЉАДЕ НОВИХ СТАНОВА

До 2000. године у Чачку су се буквално могли избројати солитери и мање стамбене зграде.  Од 2011. до 2022. године Чачак је богатији за 4.081 стан. У овом периоду најмање је грађено 2014. (само 16 станова је завршено), а највише 2021, када је завршено чак 513 станова.

Извор: Републички Завод за статистику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.