Društvo

ЧАЧАНИН ДРАГАН ТОЛИЋ, ВОЗАЧ ПОПУЛАРНЕ РИКШЕ: „ЖИВОТ ЧИНЕ БОЉИМ ХУМАНОСТ И ДОБРЕ ИДЕЈЕ“

Иако је у жижу јавности доспео оног дана када је одлучио да Градским парком у Чачку провоза рикшу прикачену на бицикл, измамљујући осмехе деце и случајних пролазника, Драган Толић је побудио наше интересовање због учесталог учешћа у разним хуманитарним акцијама, приликом којих се појављивао, како се то обично каже, „у пуној ратној опреми“ – у костиму Спајдермена или Деда Мраза, подижући расположење и ширећи добру енергију свуда око себе. За разлику од многих људи, који су клонули духом у овом тешком периоду борбе са пандемијом короне, овај млади Чачанин је успео да сачува оптимизам и да своју позитивну енергију подели са другима. Осим што је за себе осмислио посао снова, паралелно са тим је покушао да покаже колико је драгоцено бити друштвено одговоран и пружати свој допринос бољем животу заједнице и појединаца којима је помоћ неопходна.

Млади Чачанин Драган Толић, познатији по надимку Рикша, по занимању је угоститељски техничар. Својевремено је радио као кувар у једном од локалних ресторана и, како каже, од почетка је осећао да то није посао којим би хтео да се бави читавог живота. Желео је нешто занимљивије, па је због тога више пута мењао радна места, да би се баш у периоду пандемије одважио на врло смео потез – да покрене мали, сопствени посао и уведе рикшу, коју је конструисао његов друг, као ново превозно средство у Чачак.

-Нисам наишао на велику подршку када сам обелоданио своју намеру. Многи су ме питали да ли сам луд, али сам био истрајан у томе да планирано спроведем у дело. Имао сам замисао да возим рикшу само у парку, а идеја са костимом је дошла тек пред Нову годину. Одлучио сам да идем „на све или ништа“. Нашао сам костим Деда Мраза, украсио рикшу и отишао на Градски трг, што је изазвало велике симпатије међу грађанима. Након тога су уследили позиви из медијских кућа и бројни интервјуи, јер сам, према мишљењу многих, направио нешто сасвим ново и лепо, што није виђено у близини. Деци сам променио детињство на боље, а истовремено и орасположио родитеље. Сви су пожелели да се провозају рикшом са кокицама у руци – са осмехом прича Драган.

Драган Толић и мали Лука уживају у склопљеном пријатељству

Паралелно са овим необичним послом, Драган је почео да се бави и хуманитарним радом. Добио је предлог из Канцеларије за младе да учествује у једној хуманитарној акцији и од тада се редовно одазива сваком таквом позиву.

Нова мода у Чачку: И младенци воле да се возе у рикши

Било да је сунчано или хладно време, у костиму Деда Мраза или Спајдермена, никада ми није било тешко да својим вожњама рикшом увесељавам малишане у склопу разних акција, организованих на Градском тргу у Чачку. У свему томе истински уживам и веома сам задовољан и срећан када учиним нешто корисно за људе у нашем граду – каже млади чачански возач рикше.

Осим што је учествује у разним акцијама, Драган редовно покушава и да утиче на људе да жртвују део свог слободног времена и својим активностима оплемене живот заједнице.

Увек сам настојао да подстакнем и друге, а првенствено младе, да се прикључе хуманитарним акцијама, јер ако сви издвојимо макар по један динар, учинићемо добро дело некоме коме је наша помоћ веома драгоцена. Битно је да сви будемо јединствени и учинимо бар мали корак, пружајући свој допринос за нечије боље сутра. Било би лепо да смо сви здрави и да живимо у благостању, али наша реалност није увек теква. Управо због тога, обавеза свих нас је да уложима бар мало труда да олакшамо живот припадницима заједнице којима је наша помоћ потребна. Канцеларија за младе има добру екипу младих људи, који својим активностима постижу много. Позивам све младе да се придруже овом искусном тиму активиста и да удруженим снагама учинимо нешто лепо и корисно за нашу заједницу – поручује овај млади Чачанин.

Акција чачанске Канцеларије за младе

Град Чачак нуди све више садржаја за младе генерације и постаје све пожељније место за живот, сматра Толић, али истовремено и оцењује да су млади најчешће незаинтересовани за актуелна дешавања и било какав вид активизма.

-Веома је битно да и ми, млади, бар повремено, направимо неки искорак који ће побољшати живот у нашој заједници, било да је реч о хуманитарним, еколошким или неким другим акцијама. Довољно је, бар с времена на време, да очистимо од смећа улицу у којој живимо или делић приобаља Западне Мораве. Млади мисле да као јединке не могу ништа да промене, а највероватније, и нису довољно информисани да могу да се удруже и заједно са Канцеларијом за младе покрену неке нове акције којима ће реализовати своје идеје и утицати да крај у коме живе постане далеко бољи. Kад очистимо испред своје куће, бацимо папирић у канту, прискочимо у помоћ комшији или лепом речју некоме украсимо дан, бићемо много задовољнији. Верујем да ћемо се ускоро изборити са пандемијом и сматрам да ћемо тек након тога моћи да уочимо прави потенцијал нашег града, јер је сасвим евидентно да се он у последњем периоду много променио – објашњава наш саговорник.

За добро расположење малишана, Деда Мраз и рикша

Попут многих младих људи, и Драган је покушао да новац заради далеко од свога града. Пре две године је радио у Kотору, али се вратио у родни крај да своју будућност гради у Чачку, јер ту, како осећа, највише и припада.

-Увек истичем да више вреди енергија на Градском тргу у Чачку него неке велике паре. Сви су ведри и насмејани, деца се возе рикшом, а родитељи уживају у њиховим задовољству. Нема лепше ствари у Србији и шире. Није ми тешко да крстарим градом у костиму Спајдермена и на температури од 35 степени, јер то некога чини срећним. Увек потенцирам на томе да је најважније да се људи баве послом који воле, а када то постигну увек у себи нађу и додатну енергију да буду друштвено одговорни, да подрже оне којима је помоћ најнеопходнија. У данашњем друштву су многе ствари прецењене, заборавили смо на скромност и оне ситне радости. Децу треба учити традиционалним, правим вредностима. Један срдачан поздрав и искрен осмех много више вреде од лажног сјаја, јер шире позитивну енергију – каже, између осталог, Толић, описујући свој живот и поглед на свет.

В. С.

УВЕК ПРВИ У АКЦИЈАМА КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ

Како истичу у чачанској Канцеларији за младе, Толић је унео много ведрине и ентузијазма у све акције у којима је до сада учествовао.

-Драган је, пре свега, добар човек. Увек је спреман да помогне другима. Племенит је и скроман, али и веома предузимљив и креативан. О томе најбоље сведочи то што је на једноставан, али оригиналан начин успео да забави децу нашег града, возећи рикшу у костиму Деда Мраза или Спајдермена, а познавајући га, очекујем да ће и у наредном периоду осмишљавати нова изненађења за малишане и њихове родитеље. Побољшао је атмосферу у граду. Слободно могу рећи да је обогатио и туристички потенцијал нашега града, јер нема места у Србији у коме се није чуло за Драгана из Чачка и његову рикшу, а да не говорим много о његовој снажно израженој емпатији према људима у невољи. Довољно је рећи да је увек међу првима у акцијама које организује Канцеларија за младе и да са собом носи неуништиви ентузијазам, веру у људску доброту и огромну љубав према локалној заједници којој припада – рекла је Марјана Петронијевић, координатор Канцеларије за младе у Чачку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.