Društvo

ЧАЧАНСКА УМЕТНИЦА АНА ПРОДАНОВИЋ КРЕАТОР НОВОГ ТИПОГРАФСКОГ ПИСМА

ЋИРИЛИЧНИ ОРТО РНИДС НА ПОКЛОН

Чачанска уметница Ана Продановић, доцент на предмету Писмо на Факултету примењених уметности у Београду, аутор је новог типографског писма Орто РНИДС које је представљено 27. јануара, током онлајн скупа „Ћирилица у дигиталном свету“. Скуп је организовала Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) која је том приликом обележила девет година од почетка регистрације .србдомена и корисницима интернета поклонила ћириличко писмо Орто РНИДС, доступно за бесплатно преузимање.

– Израда писма је резултат сарадње Регистра националног интернет домена Србије и организације „Типометар“. Захваљујући РНИДС-у, 2019. године је настављен „Типометров“ пројекат „Ћирилице на поклон“, који је трајао од 2006. до 2015. године. Прошле године је објављено слабсерифно писмо Ареал РНИДС, ауторке Оливере Стојадиновић. Након одлуке о наставку сарадње и током 2020, креирано је сансерифно писмо Орто РНИДС – каже Ана Продановић.

Оба писма су креирана превасходно за употребу на екрану, али су поред веб формата доступна и у форматима погодним за инсталацију на рачунарима и употребу у штампи, наводи наша млада уметница.

– Највећи значај ових писама, као и ранијих ћирилица које је објавио „Типометар“, је у томе што она у потпуности одговарају српској ћирилици, односно, превазилазе проблем појављивања појединих руских облика слова у курзиву – истиче Ана Продановић и описује писмо које је креирала за србодомен.

Орто РНИДС садржи стандардну, усправну варијанту писма и курзивну (искошену) варијанту у две тежине, што чини четири фонта. Сви фонтови садрже ћирилицу и латиницу за српски и енглески језик. Писмо је једноставног изгледа, креирано је тако да обезбеђује добру читљивост у малим величинама текста, а да истовремено изгледа занимљиво када се употреби у крупнијим величинама. Више о карактеристикама писма може се сазнати у ауторкином излагању које је било је део програма скупа „Ћирилица у дигиталном свету“. Скуп је био преношен уживо на сајту YоuТуbе, где се и даље може погледати. Сви заинтересовани могу преузети писмо Орто РНИДС на сајту РНИДС-а или на сајту Типометра.

УСПЕШНА У ДИЗАЈНУ ТИПОГРАФИЈЕ

Др Ана Продановић (Чачак, 1991), завршила је студије на Факултету примењених уметности у Београду, где је стекла и уметнички докторат 2020. године, код ментора Оливере Стојадиновић. Од 2019. године ради као доцент на предмету Писмо на Факултету примењених уметности у Београду. Писмо Орто РНИДС је њен трећи објављен рад из области дизајна типографског писма. За претходна писма добила је пет интернационалних награда, међу којима се истичу награде у категорији ћириличних писама, на конкурсима 11. Granshan, Јерменија, 2019 (прва награда у категорији за ћирилицу), награда за ћирилично типографско писмо на конкурсу Modern Cyrillic, Русија, 2019, као и награда за типографско писмо на домаћем конкурсу 11. Грифон, Београд, 2016.

З. Л. С.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.