Društvo

ČAČANSKI OSNOVCI NA SKIJANJU U ČEŠKOJ

U okviru saradnje sa bratskim gradom Valaške Meziriči, 35 učenika čačanskih osnovnih škola je i ove godine otputovalo na skijanje u Češku. Čačanski osnovci su na zimovanje u Češku, odnosno u ski centar Kučerka otputovali 2. februara, a vođa puta je direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” Milko Ikonić. Reč je o jednom od projekata razmene učenika iz grada pobratima Valaške Meziriči i Čačka, koji se uspešno realizuje već treću godinu.  

– Valaške Meziriči je grad od 30.000 stanovnika, a 25 kilometara od grada je manji skijaški centar, sa šest staza i tri ski lifta, pogodan za početnike, skijaše koji su tek stali na skije. Na ovaj način pokušavamo da što više dece nauči da skija i da zavoli ovaj, kako mnogi kažu, ekstremni sport. Ali, važno je istaći da se nijedno dete nije povredilo, niti je imalo zdravstvenih problema. Ove godine je sa učenicima na zimovanje u Češku otišlo i pet instruktora skijanja. Pre dve godine smo vodili decu koja znaju da skijaju, prošle godine i pet učenika koji nisu znali i instruktora koji ih je obučavao, a ove godine je mogao da se prijavi ko god je želeo da ide u Češku. Pravilo je da ne idu deca koja su već bila na skijanju prošle i pretprošle godine, izuzev ako se ne prijavi dovoljan broj. Smatramo da je to najkorektnije i to su roditelji prihvatili. Inače, osim skijanja, deca imaju i druge organizovane aktivnosti, a pored ostalog, na raspolaganju im je i fantastičan sportski centar sa dva bazena – objašnjava Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika za oblast društvenih delatnosti i jedan od nosilaca projekta razmene dece između Valaške Meziriči i Čačka.

Milić hvali i dobro ponašanje učenika, naglašavajući da su deca veoma lepo vaspitana: 

– Ponašanje dece je za svaku pohvalu, to su vaspitana deca, nismo imali nikakav problem. Inače, osnovne škole na Aktivu biraju 35 učenika koji će ići na skijanje, i to šestog, sedmog i osmog razreda. Uglavnom je najviše osmaka, jer je reč o generaciji koja završava osnovnu školu. Takođe je važno da budu dobri đaci, sa primernim vladanjem. A o utiscima učenika nema potrebe govoriti, uvek se vrate prezadovoljni sa zimovanja.

Čačanski osnovci uzvratnu posetu očekuju i ovog leta, kada će deca iz Češke letovati u Ulcinju, u dečjem odmaralištu „Ovčar“. Pored toga, i OŠ “Tanasko Rajić” sarađuje sa školom iz Valaške Meziriči.   

– Deca iz Češke, njih 40, u maju prošle godine, bili su pet dana u gostima u Čačku, kod njihovih vršnjaka. Utisci učenika su izuzetni. Naša škola je uzvratila posetu u jesen prošle godine. Zaista imamo odličnu saradnju sa Česima. Trebalo bi ovaj model saradnje da upotrebimo i u drugim sferama života i sa drugim gradovima, kako bi našoj deci omogućili da upoznaju i ostale narode i kulture, i na taj način obogate svoje znanje – kaže Vladan Milić.

Inače, već nekoliko godina postoji pobratimska saradnja škola, lokalne samouprave i organizacija u okviru koje učenici i ostale delegacije borave u Čačku, odnosno češkom gradu Valaške Meziriči.

N. R.

One thought on “ČAČANSKI OSNOVCI NA SKIJANJU U ČEŠKOJ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.