Kultura Obrazovanje

Чаробни Месец у ноћи младих

Чаробни Месец у ноћи младих

У предвечерје обележавања Дана младих у четвртак, 11. августа у Градској библиотеци Чачак су се одвијала два програма посвећена деци и младима и свима који се тако осећају без обзира на узраст. Први сегмент је обухватио отварање изложбe „Кроз објектив звездобројацаˮ коју је припремило Астрономско друштво „Руђер Бошковићˮ из Београда. Заправо, ово је била пратећа активност у склопу централног дела програма симболично насловљеног „Под звезданим плаштомˮ, а који се састоји од предавања физичара Јована Алексића Kомуникација са другим световима, какву поруку послати и астрономске радионице, односно посматрања небеских тела телескопом за које је био задужен Зоран Томић, председник Астрономског удружења „Еурекаˮ из Крушевца.

У Галерији Библиотеке су на 20 фото-панела, подељених у три тематске целине, представљене: одабране астрофотографије небеских објеката, велики астрономи и телескопи. Многи панели су употпуњени пратећим текстом који објашњава приказани садржај, што изложби даје едукативни карактер.

Након изложбе коју је отворио Јован Алексић, физичар са дугогодишњим искуством у промовисању науке, уследило је и његово предавање на тераси Библиотеке. Присутни су између осталог имали прилике да чују неке занимљивости везане за покушаје успостављања контаката и слања порука путем међупланетарних летилица сонди Војаџер 1 и Војаџер 2 и др. Међу бројним језицима  на којима је порука написана био је и српски језик, а слике које су послате садржале су математичке дефиниције, локацију Сунчевог система, цртеж мушкарца и жене као и музичке композиције.

Након предавања, у дворишту Библиотеке организована је демонстрација коришћења Њутновог типа телескопа 150/750 на EQ3 монтажи, уз стручно вођење Зорана Томића. А радознали звездобројци су имали прилику да посматрају Месец и Сатурн. Озарена лица радионичара и Чачана који су са стрпљењем чекали свој ред на посматрање телескопом су потврдили да влада велико интересовање за програме који промовишу науку, а које организује чачанска Библиотека заједно са стручним сарадницима.

Извор: Градска библиотека

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.