Društvo Kultura

ЧАРОЛИЈА ПРЕЛАСКА ИЗ ИМАГИНАЦИЈЕ У РЕЛАНОСТ И ОБРАТНО

У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕН 38. ДЕЧЈИ МАЈСКИ САЛОН

Дечји мајски салон је најстарија стална манифестација Народног музеја, чији основни циљ и суштина од самог оснивања чини развој изворног дечјег искуства уметности у сазнајном и креативном погледу. Овогодишњи, 38. Дечји мајски салон, са темом “Мој свет у време нових технологија”, окупио је 16 школа из Града Чачка и општина Лучани, Ивањица и Горњи Милановац. Приспело је 565 радова од којих је селекциона комисија одабрала 392 за излагање.   

– Овогодишња тема подстакла је многе наставнике да методички различито приступе организацији и реализацији ликовних активности са децом. Већину радова одликују илустративни наратив, експресивност колорита израза. Деца раскош својих талената и богатство своје душе управо откривају у радовима, у које су уткали своју креативност, емоције и машту и начинили их правим уметничким делима, која нам од срца поклањају. На одраслима је да са великом посвећоношћу, опрезношћу и одговорношћу развијају дечију креативност и лични израз – рекла је на отварању изложбе Делфина Рајић, директорка Народног музеја.

Данка Плазинић, једна од десет равноправно награђених ученика, из Основне школе “Горачићи”, својим радом је желела да прикаже шта се данас ради у свету, односно, колико су важни телефони и технологија: “Човек седи и у исто време прича на телефон и гледа у лаптоп”.

Рад Нађе Вучићевић, из ОШ “Сретен Лазовић” у Приликама, такође награђене ученице, представља како данашње генерације много загађују природу:    

– Имамо и фабрике које загађују кисеоник. Ја бих да покренемо неку акцију да се смањи загађење, али и да мање користимо интернет и да изађемо у природу. Видела сам да је природа много загађена, па сам помислила што не би могао и неки робот да има осећања и да нам покаже како је свет леп.

Делфина Рајић, директор Народног музеја

Делфина Рајић, аутор изложбе, поред осталог, наводи да нам деца у радовима приказују како уз технологију уче и проводе слободно време, чиме им је више мисао заокупљена, природом или техником, као и да ли се у одрастању могу сачувати оба света, а да ниједан не однесе превагу, да ли се може помирити природа са техником и показати другима да је то заиста могуће.   

– На основу радова схватамо колико је тешко борити се између две силе, науке и природе. Подједнако су нам потребне и једна и друга, не знамо којој да дамо предност, али деци је одавно позната чаролија преласка из имагинације у реалност и обратно, као и живот на размеђи оба ова света. Сви ти трагови боја, капљица, тачкица и линија нису само траг уметности која је вечна, већ су то и трагови њиховог погледа на свет и оног што виде, чују и осећају. Деца су нам кроз радове показала да у њиховом малом ликовном свету, постоји толико снаге, светла, да никакав технолошки и виртуелни свет не може заменити чудесни дечји свет и да са тим умеју да се боре и да се том свету прилагоде. Свет посматрају кроз призму осмеха, радости и оптимизма, те “двоножне кутије ” не замишљају као странце, већ као насмејане пријатеље, помоћнике са којима ће се дружити, дарујући им осмех – записала је Делфина Рајић, у пропратном каталогу 38. Дечјег мајског салона.

Поред диплома и поклона Народног музеја, ове године награђеним ученицима књиге је поклонила Милка Павловић из Завичајног друштва “Чачани”. Овогодишњи, 38. Дечји мајски салон, са темом “Мој свет у време нових технологија”, биће отворен у Галерији музеја до 28. јуна.

Н. Р.

ДЕСЕТ РАВНОПРАВНИХ НАГРАДА ЗА НАЈУСПЕШНИЈЕ РАДОВЕ

Жири, у саставу Оливера Радуловић, мср ликовни уметник – графичар, Марија Пауновић, мср ликовни уметник – сликар и Делфина Рајић, историчар уметности, доделио је десет равноправних награда за најуспешније радове следећим ученицима: Немањи Стевановићу, ученику осмог разреда ОШ “Академик Миленко Шушић” у Гучи, Дуњи Лазаревић, ученици осмог разреда ОШ “Божо Томић” у Пријевору, Данки Плазинић, ученици петог разреда ОШ “Горачићи” у Горачићима, Ђорђу Вујиновићу, Вељку Вуловићу и Анђели Давидовић за колективни рад, ученицима петог разреда ОШ “Горачићи” у Горачићима, Александру Каранцу, ученику осмог разреда ОШ “Милан Благојевић” у Лучанима, Вуку Костићу, ученику осмог разреда ОШ “Мићо Матовић” у Катићима, Урошу Луковићу, ученику осмог разреда ОШ “Ратко Митровић” у Чачку, Луки Костићу, ученику петог разреда ОШ “Свети Сава” у Горњем Миалановцу, Нађи Вучићевић, ученици седмог разреда ОШ “Сретен Лазовић” у Приликама и Иви Крнетић, ученици петог разреда ОШ “Татомир Анђелић” у Мрчајевцима. Жири је одлучио да се за најбоље понуђени избор дечјих радова награди ОШ “Свети Сава” у Горњем Милановцу. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.