Društvo

УСКОРО ЧИШЋЕЊЕ ВЕЛИКИХ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА

ЧАЧАК ОД МИНИСТАРСТВА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ДОБИО ОКО ЧЕТИРИ МИЛИОНА ДИНАРА

Недавно је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала уговоре са представницима локалних самоуправа о додели средстава за уклањање дивљих депонија и пројекте заштите земљишта. Како је изјавила министарка Вујовић, ресорно министарство је на два јавна конкурса одобрило средства за уклањање дивљих депонија у 34 локалне самоуправе, као и за пројекте заштите земљишта у 14 градова и општина. Чачак је добио око четири милиона динара за чишћење дивљих депонија.

– Мада је то мање новца него што смо тражили, задовољни смо, јер је ово трећи пројекат који смо добили од ресорног министарства. Комплетан посао радиће наше Јавно комунално предузеће „Комуналац“. После потписивања уговора између Града и „Комуналца“ почеће реализација. Биће санирано четири, пет већих депонија на територији Чачка – рекла је Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника задужена за екологију.

Иначе, средствима која су на последњем конкурсу Министарства опредељена ове године биће очишћено више од 700 локација у Србији. Министарство је за ове намене определило укупно 100 милиона динара, од чега је 20 милиона намењено за постављање видео-надзора, а 80 милиона за уклањање дивљих депонија. Потписивањем уговора, локалне самоуправе су се обавезале да ће депоније уклањати у периоду од 15. јуна до 15. јула.

Да велики део зависи од свих нас показује пример из Месне заједнице Коњевићи. Мештани, углавном власници парцела између Мораве и бедема, недавно су се сами организовали и очистили део простора на коме се донедавно налазила велика дивља депонија. Још пре годину дана овим путем се није могло проћи од смећа и смрада, јер су несавесни грађани недозвољено депоновали отпад више од једне деценије. Градска управа за инспекцијски надзор – Комунална милиција је прошле године уз табле са упозорењима, поставила и фото-клопке, откривено је и неколико починилаца… Сада, како нам преносе мештани, стање је много боље, због чега су и одлучили да делом санирају овај простор. На неколико парцела засађене су и тополе, а мештани планирају да ускоро заврше чишћење читаве локације.

МЗ Коњевићи: овде је донедавно била велика дивља депонија

Вредна похвале је и иницијатива мештана Катрге, који су заједно са Комуналном милицијом на неколико критичних локација поставили фото-клопке и тако заштитили село од несавесних…

В. Т. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.