Društvo

ЧИСТА „ПЕТИЦА“ ЗА ХУМАНОСТ -УСПЕШНА АКЦИЈА УЧЕНИЦА МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ ЗА МАЛУ ЂУРЂУ МАКСИМОВИЋ

Током последње недеље пред Нову годину, од 24. до 30. децембра, испред Дома културе догађао се један необичан час. Одржале су га, више него успешно, ученице Медицинске школе, тачније цело одељење IV/4, смер медицинска сестра-васпитач. Њих тридесет, заједно са својом наставницом здравствене неге Светланом Обрадовић, на том часу прошле су многе лекције, које се не могу научити из књига. У хуманитарној акцији за малу Чачанку Ђурђу Максимовић показале су хуманост, љубав, емпатију, креативност, упорност, радост даривања… За седам дана успеле су да сакупе близу 270 хиљада динара.

Велику помоћ у овој акцији дала је Канцеларија за младе. Њихове просторије биле су им база, ту су остављале украсе и сакупљени новац свих седам дана колико је трајала хуманитарна акција испред Дома културе.

Сваки дан, по киши и хладном времену, биле су на тргу заједно са својом наставницом Светланом. Због хладноће и обавеза у школи, смењивале су се на два сата. Прва три дана биле су од 8 до 17, а онда због наставе морале су да скрате „радно време“ до 13 часова. Иако су виделе да је много људи долазило, куповало њихове рукотворине, све до краја нису биле свесне колико су новца сакупиле за Ђурђу, која их је и посетила са својом мајком Тамаром. Када су сабрале све, тачно 267.890 динара уплатиле су за Ђурђу преко Фондације „Буди хуман“.

Било је ово ново искуство за наставницу Светлану Обрадовић, као и за све ученице, а из „предмета“ хуманост, од организације до реализације, заслужиле су  чисту „петицу“.

В. Т.

ВЕЛИКА ЗАХВАЛНОСТ ПОРОДИЦЕ МАКСИМОВИЋ

Тамара Максимовић, Ђурђина мајка, не налази речи којима би захвалила овим младим људима. Како је рекла, до почетка продаје није ни знала да су ученице Медицинске школе приредиле тако велики новогодишњи поклон за њихову девојчицу.

Да подсетимо, Ђурђа је рођена 20. марта 2019. са само два килограма. Од тада су јој постављене бројне дијагнозе – психомоторно кашњење, оштећење слуха, аномалија бубрега, микроцефалија, осетљивост на глутен… У априлу ове године требало би да иде на лечење у Русију, а новац је, осим за путне трошкове и смештај, потребан и за специјалистичке прегледе и контроле, дефектолошке третмане, суплементе и друге терапије неуросензорне стимулације…

Опширније у штампаном издању „Чачанског гласа“, који излази у суботу, 8. јануара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.