Kultura

DA UMETNOST NE BUDE PRIVILEGIJA VELIKIH CENTARA  

DESETA LIKOVNA KOLONIJA U MRČAJEVCIMA

Piše: Zorica Lešović Stanojević

U Osnovnoj školi „Tatomir Anđelić“ u Mrčajevcima, održana je 10. Likovna kolonija likovnih pedagoga, učenika i studenata umetničkih škola i fakulteta. Osnivači i organizatori mrčajevačke likovne kolonije su dve ustanove i dva pojedinca. Ustanove su OŠ „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Čačka, gde se i rodila ideja o osnivanju ove kolonije. Pojedinci, koji su doprineli njenom osnivanju i opstanku su Momčilo Paunović, profesor likovne kulture, i Bojan Nedeljković, profesor filozofije. Likovnu koloniju povremeno je, i moralno i materijalno, pomagala i MZ Mrčajevci. Idejni tvorac mrčajevačke kolonije je slikar Božidar Plazinić.

– U brojnim drugim oblastima ovo bi se smatralo početkom, ali u likovnoj umetnosti, koja je neretko skrajnuta, i deset godina je značajan jubilej.  Postojanje likovne kolonije u Mrčajevcima ima višestruk značaj. Prvi je decentralizacija kulture, odnosno, stvaranje kulturnih središta i u manjim mestima, što daje podsticaj, posebno, mladim ljudima da tu ostanu i da se pored folklora i pesništva ostveruju i u likovnom stvaralaštvu. Umetnička okupljanja ovog tipa omogućuju i razvoj, otkrivanje talenata, ali i popularisanje likovne umetnosti kod šireg kruga ljudi.

Sve to je, verovatno, bila namera i Nadežde Petrović, koja je inicirala osnivanje prve likovne kolonije kod Srba u Sićevu, još daleke 1905. godine. Najzad, ova kolonija ima poseban značaj za prosvetu, kako za nastavnike likovne kulture, tako i za učenike i studente umetničkih škola i fakulteta, jer u okviru nje mogu svoj rad i sam proces stvaranja da predstave široj javnosti – rekao je Bojan Nedeljković.

Glavni „krivac“ što je mrčajevačka kolonija doživela deseto izdanje, akademski slikar i likovni pedagog Momčilo Paunović nije krio zadovoljstvo zbog jubileja: “Mimo svih očekivanja, dočekali smo desetogodišnjicu.“ NJegovi bivši đaci iz Mrčajevaca i okoline, koji su sada učenici i studenti umetničkih škola i fakulteta, a neki i na doktorskim studijama ili profesori likovne kulture, redovni su gosti mrčajevačke kolonije. Ovogodišnji učesnici, pored Paunovića, bila su dva doktoranta na FLU u Beogradu Sofija Vojinović, profesor u Umetničkoj školi u Čačku i Marija Paunović, zatim dva profesora Umetničke škole iz Kraljeva Boban Bosić i Aleksandra Terzić, i slobodni umetnici Milan Čakajac i Marija Sretenović. Uz njih u ovom sazivu bilo je i nekoliko učenika umetničkih škola iz Kraljeva i Čačka, dvadesetak osnovaca iz Mrčajevaca i jedno dete iz Gornjeg Milanovca.

Nije prvi put da se u rad kolonije uključila i direktorka mrčajevačke škole Vesna Jevđenijević, kojoj je profesija jedna druga umetnost, muzika. Tokom  pauze od slikanja ona je istakla da se ovogodišnja kolonija održava i u okviru velikog jubileja, 180 godina postojanja i rada mrčajevačke osnovne škole, koji će biti obeležen nizom manifestacija, a centralna je planirana za 7. novembar, kada će biti priređena i  izložba radova sa svih deset likovnih kolonija. Direktorka Vesna Jevđenijević je napomenula da se sve odvija zahvaljujući sredstvima dobijenim od  lokalne uprave.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.