Obrazovanje

DAN MUZIČKE ŠKOLE “DR VOJISLAV VUČKOVIĆ” U ČAČKU OBELEŽEN KONCERTIMA

Dan Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković”, 18. oktobar, proslavljen je prigodnim programom, sa više koncerata. Prošlog četvrtka, 26. oktobra, svoj talenat i umeće predstavili su đaci osnovne škole, a sinoć, 2. novembra, nastupili su virtuozni učenici srednje Muzičke škole. Osnovana je 1953. godine, a zvanično, kao niža muzička škola, postoji od 1. januara 1954. Škola za osnovno muzičko obrazovanje “Dr Vojislav Vučković” ime ovog muzičara nosi od druge polovine 60-ih godina. Dozvolu za rad u srednjem obrazovanju dobija 2006. godine i postaje  Muzička škola “Dr Vojislav Vučković”, u kojoj se školuju dva profila, muzički izvođač i muzički saradnik. Direktor ove obrazovne ustanove Branko Bajić, podseća da škola nosi ime muzikologa, kritičara, publiciste, kompozitora, dirigenta, jednog od prvih doktora nauka kod nas. Vojislav Vučković je rođen 18. oktobra 1910, sa 19 godina počinje studije u Pragu, a njegove naredne godine su obeležene velikim brojem komponovanih dela.

– Učenici naše škole su u prošloj godini ostvarili zapažene rezultate, ne samo na takmičenjima, već i velikim brojem nastupa u mnogim školskim i gradskim manifestacijama. Osvojili su oko 170 nagrada, od kojih je 120 prvih. Maturanti naše srednje škole su upisali fakultete u Srbiji i inostranstvu. Imamo i dobru saradnju sa beogradskim muzičkim školama “Dr Vojislav Vučković”, “Davorin Jenko” i “Josip Slavenski”. Ove školske godine je upisano oko 80 učenika u predškolski program, 100 učenika u prvi razred, u matičnim i izdvojenim odeljenjima. Upisana je i nova generacija muzičkih izvođača i saradnika i možemo biti zadovoljni i početkom ove školske godine. Pored novih sjajnih rezultata, ove godine planiramo i da organizujemo dva školska takmičenja, za klavir i za solfeđo, jer imamo veliku bazu talentovanih učenika, koji ostvaruju dobre rezultate. Organizovanje takmičenja bi puno značilo i za našu školu, ali i za Grad, jer bi i Čačak bio jedan od republičkih centara, kada je reč o dešavanjima u muzičkim školama. Na takmičenjima se kolege i učenici susreću, razmenjuju iskustva i ideje, a to doprinosi stvaranju što boljeg kvaliteta – rekao je za naš list direktor Muzičke škole Branko Bajić, podsetivši da predstoje  i koncerti bivših đaka, nekih muzičkih umetnika iz drugih gradova i novogodišnji koncert profesora i učenika.

 

Mladi talenti ove škole, kako u matičnim, tako i u izdvojenim odeljenjima u Gornjem Milanovcu, Guči i Lučanima postižu sjajne rezultate i postaju muzički virtuozi zahvaljujući odličnom kadru profesora.

N. R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.