Aktuelno Društvo

Данас је Међународни дан толеранције

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије саопштило је, поводом Међународног дана толеранције, да је  прихватање и уважавање сваког облика различитости права мера за квалитетан суживот свих грађанки и грађана, и то не само у једном друштву, него и на читавој планети.

Међународни дан толеранције обележава се на позив Генералне скупштине Уједињених нација, чије су државе чланице 16. новембра 1995. године усвојиле Декларацију о принципима толеранције.

Фото: М. Матовић

У овој декларацији је истакнуто да толеранција није ни повлађивање ни равнодушност, већ је поштовање широког спектра култура, облика изражавања и хуманости и представља признање универзалних људских права и слобода других.

Толеранција нас учи како да хармонизујемо различитости у једном друштву, а њена основа су емпатија, моралне вредности и поштовање људског достојанства.

У том смислу, наша земља је посвећена изградњи друштва чији грађани треба да поштују и уважавају различитости култура, обичаја, навика, степена образовања, физичког изгледа, животног доба, имовног стања и свега оног што друге људе чини другачијима од нас.

Без толерантних појединаца нема толерантног, просперитетног друштва, а без толерантних друштава нема ни тако неопходне толеранције у свету, који је сублимација свих различитости нашег универзума.

Људска бића се рађају као различита и имају право и слободу да се кроз живот развијају и живе таква каква јесу, у миру и разумевању са другима.

У данима активизма, који трају до 10. децембра, када се обележава Дан људских права, на крају сваке године подсећамо се свих универзалних вредности које су гарант поштовања и унапређења људских права.

У овој години свет обележава и велики јубилеј – 75 година од доношења Универзалне декларације о људским правима, што је прилика и обавеза свих да се укаже на неопходност очувања достигнутих стандарда и континуираног заједничког деловања за даљи напредак у очувању људских права.

Као друштво које жели да сачува сећање на своју прошлост, а да у садашњости континуирано развија културу људских права кроз међугенерацијску солидарност, мултикултуралност и унапређење људских права у свим подручјима друштвеног живота, морамо бити свесни одговорности за будућност у погледу неговања толеранције и промовисања толерантног понашања увек и на сваком месту, наводи се у саопштењу.

Извор: Влада Републике Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.