ЦРКВА, ФОТО: ДРАГИША ТРАШЕВИЋ
Društvo

Данас је Сабор Светог aрхангела Гаврила, треба избегавати било какав рад

ИЗВОР: РТС

Данас је Сабор Светог aрхангела Гаврила, треба избегавати било какав рад

Припремила Нада Руменић Петрић

Српска православна црква и верници данас празнују Сабор Светог Архангела Гаврила, и његово јављање кроз сву историју људског спасења. Сматра се заштитником људи и животиња.

Архангел Гаврило, благовесник радости, један је од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света, најближих престолу Господа.

ЦРКВА, ФОТО: ДРАГИША ТРАШЕВИЋ
ЦРКВА, ФОТО: ДРАГИША ТРАШЕВИЋ

Сматра се весником тајни Божјих. Одавнина, слави се први дан после Благовести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са пресветом Богородицом Маријом, која прима Благовест, слика се на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије јер је овај догађај отворио пут у Царство небеско.

Често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је заветна слава. Избегава се било какав рад, осим ситнијих поправки.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње – на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Летњи сабор установљен је на Светој Гори у 9. веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, где је прстом на камену исписао песму Богородици.

ИЗВОР: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.