ЦРКВА, фото: Петар Акшамовић
Društvo

Данас СПЦ и њени верници обележавају Свeтог пророка Јеремију

ИЗВОР: РТС

Данас је пророк Јеремија – зашто се не ваља чешљати

Српска православна црква и њени верници обележавају Свeтог пророка Јеремију, рођеног шест векова пре Христа, недалеко од Јерусалима. Сматра се заштитником од змија отровница. У неким крајевима стари људи верују да се данас не ваља чешљати да се не би изазивале змије током лета.

Своју пророчку службу Јеремија је започео врло рано у својој 15. години, око 630. године пре Христа, због чега је често био у немилости власти, прогањан и затваран.

ЦРКВА, фото: Петар Акшамовић
Фото: Петар Акшамовић

Иако је зог својих пророчанстава навлачио гнев власти, имао је велико поштовање оних који су у њега веровали.

Свети пророк Јеремија пророковао је о страдању Господа Христа, говорећи: „Ја бејах као јагње и теле које се води на клање, јер не знађах да се договарају на ме: оборимо дрво с родом његовим, и истребимо га из земље живих, да му се име не спомиње више.“

У време владавине цра Седекије Јеремија је ставио јарам на свој врат и ишао кроз Јерусалим проричући пад Јерусалима и ропство под Вавилоњанима.

 У долини Тотеф, под Јерусалимом, где су Јевреји приносили децу на жртву својим идолима, Јеремија је прорекао скору пропаст Јудејског царства што се ускоро и обистинило.

Неки Јевреји су га приморали да иде са њима у Мисир где је проживео четири године. Након тога га је група Јевреја, којима је пророковао пропаст мисирских идола и долазак Деве са Младенцем каменовала до смрти и у Мисиру сахранили.

После много година Александар Македонски је посетио гроб пророка Јеремија, након чега је његове мошти пренео у Александрију, у место звано Тетрафил. То место су Александријци много поштовали због пророкових светих моштију.

Верује се да је заштитник од змија отровница

По предању на овај дан православни верници разгоне змије и гмизавце како не би током лета досађивали. 

Обичај је да неко из куће треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови: „Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела“.

Докле се чује лупање и песма, дотле змије неће смети да се приближе.

На Јеремијин дан не отварају се бритве и не ради се ништа иглом и концем. Ко би на овај дан отворио бритву, верује се, на тога би преко целе године трчале змије.

У неким крајевима стари људи верују да се данас не ваља чешљати да се не би изазивале змије.

Такође, треба пазити да се ни за ким не вуче одвезана пертла или неки кончић да се на исти начин тако не би вукле и змије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.