Društvo

Definisani uslovi za izlaske korisnika socijalnih ustanova i domova

Ministarstvo za rad uputilo je danas ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja preporuku o tome pod kojim uslovima mogu da izlaze i posećuju porodicu.

Potrebno je pre svega da u ustanovi u kojoj boravi nema potvrđenih slučajeva kovida 19 u poslednjih 14 dana.

Takođe, korisnik kome se dozvoljava izlazak i poseta porodici mora biti vakcinisan sa obe doze i da je od poslednje doze prošlo najmanje 14 dana, ili da je preležao korona virus, a da nije prošlo više od tri meseca od početka bolesti.

Preporuka je doneta na osnovu mišljenja Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa i Ministarstva zdravlja, a imajući u vidu aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji, posebno u sistemu socijalne zaštite.

Preporuka je vid podrške ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika, organizacijama socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja, korisnicima, zaposlenima i porodicama korisnika, a kako bi njihov izlazak i posete porodicama bili što bezbedniji.

Ministarstvo navodi da je preporuka doneta s obzirom da je do sada imunizacijom obuhvaćeno oko 80 odsto korisnika, od kojih je oko 75 odsto kompletno vakcinisano, kao i da je epidemiološka situacija u sistemu socijalne zaštite stabilna, čak mnogo povoljnija od epidemiološke situacije u opštoj populaciji.

Ministarstvo još jednom apeluje na strogo poštovanje preventivnih mera posebno propisanih za izlaske korisnika u posetu koja uključuje noćenje i za dnevne izlaske, i napominje da se sve mere, instrukcije i preporuke donose u cilju sprečavanja širenja epidemije i zaštite života i zdravlja korisnika, a uvek u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.