Društvo

ŠARČEVIĆ: ZA VRŠNJAČKO NASILJE TUŽITI I RODITELJE

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da su škole dužne da prijave vršnjačko nasilje, ali da će situacija biti bolja kada tužilaštvo, centar za socijalni rad i direktor škole pokrenu postupke protiv roditelja čija deca čine nasilje.

Posle najnovijih slučajeva nasilja u Barajevu, Zemunu i Velikoj Moštanici, ministar je u jutarnjem Dnevniku RTS rekao da škola ne može da zameni sve segmente društva, već prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski dnevnik, ako majka, kao u  slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva ostavi lažni broj telefona, i tu treba da se umeša centar za socijalni rad.

U sprečavanju vršnjačkog nasilja uspeli smo da škole  ne prikrivaju, jer ako  prikrivaju ostaće bez posla  kao direktor škole u Barajevu i prema tome imamo nultu toleranciju“, dodao je Šarčević.

On je objasnio da je napravljena mreža od 76 savetnika u 17 školskih uprava i SOS kanal, da se prijavi  840 slučajeva godišnje a teških kao u Barajevu je 10 odsto i to se smanjuje.

Ministar je obećao da će istrajati u istraživanju svih slučajeva nasilja i pitao šta rade školski  pedagozi  i psiholozi kad druga deca snimaju nasilje i smeju se.
„Da li je to zvono za uzbunu da se sazovu i opšinski sastanci roditelja. koje smo dizajnirali a mnoge lokalne uprave ih ignorišu“, dodao je Šarčević gostujući na RTS-u.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.